Savulaik slavenais restorāns Sēnīte beidzot iekļauts kultūras pieminekļu sarakstā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: J. Sedols

Savulaik slavenais restorāns Sēnīte beidzot iekļauts aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā. Tas nozīmē, ka tukšās padomju laiku ēkas saimnieki nedrīkst to nojaukt. Taču arī atjaunot bijušo restorānu nav paredzēts – 900 sekundēm saimnieki pavēstīja, ka grasās ēku pārdot.

Siguldas šosejas malā esošā Sēnīte pašlaik stāv tukša un pamesta

Par padomju laiku ēkas iekļaušanu valsts kultūras pieminekļu sarakstā sākotnēji vienprātības nebija. Iekļaušanas atbalstītāji un pretinieki bijuši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, kā arī pretojušies Sēnītes saimnieki.

Tagad ir panākts kompromiss, aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta daļa bijušā restorāna Sēnīte ēku.

VKPAI Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājs Jānis Asaris:

- Mēs esam iekļāvuši tieši tikai to senāko daļu, ko 1967. gadā atklāja un kuras projekta autors ir Linards Skuja. Zinām, ka vēlāk, gan septiņdesmitajos, gan astoņdesmitajos gados, kamēr tur vēl kaut kas darbojās, restorāns un ārā bija kafetērija, bārs, tās jaunākās daļas vairs nav tik nozīmīgas, tās arī nav iekļautas.

Bijušā restorāna Sēnīte senākā daļa ir ēka ar cilindrisko jumtu

Tā valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektoru un arhitektu skatījumā ir unikāla padomju laika arhitektūras liecība. Tāpēc to nolemts saglabāt.

Savukārt ilggadējie ēkas saimnieki vēlas no būves atbrīvoties.

Bijušā restorāna Sēnīte līdzīpašnieks Atis Sausnītis:

- Katrā ziņā ēka pārdošanā, investora meklējumos. Paši mēs ar šo projektu neko netaisāmies darīt.

Pašlaik Sēnītes apaļais dzelzsbetona jumts esot pietiekami labi saglabājies, lai to būtu iespējams atjaunot sākotnējā izskatā. Taču tā ir nākamo saimnieku rūpe, norāda tagadējie īpašnieki.

Cik ilgi objekts meklēs jaunu īpašnieku, nav zināms, tas jau notiek vairākus gadus

Bijušais restorāns Sēnīte tikmēr stāv tukšs un nesakopts, likt ēku sakopt piespiedu kārtā pašlaik nav paredzēts.

Ēkas saimnieku aprēķini liecina, ka Sēnītes atjaunošanai nepieciešami četri līdz pieci miljoni eiro.

Iepriekš jau esot atrasts pircējs no Krievijas, taču ekonomiskās krīzes dēļ iecere izjukusi. Komplekss esot iekonservēts un apsargāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu