Ziedojumu skandāls: Haiti mudina neziedot naudu Amerikas Sarkanajam Krustam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētrā «Metjū» Haiti bojā gājušo skaitam sasniedzot 900 un parādoties ziņojumiem par holēras saslimšanas gadījumiem, Haiti iedzīvotāji izmisīgi meklē palīdzību. Valdības amatpersonas lēš, ka steidzama palīdzība pēc postošās vētras nepieciešama apmēram 350 000 cilvēkiem. Tai pašā laikā līdz ar lūgumu palīdzēt Haiti izplatījusi brīdinājumu neziedot naudu Haiti ar Amerikas Sarkanā Krusta starpniecību, raksta «Independent».

Uzticība Amerikas Sarkanā Krusta darbībai un ārvalstu palīdzībai kopumā tika iedragāta, kad 2015. gadā atklātībā nāca informācija par to, ka ziedojumu fonda nauda tikusi izniekota.

Kaut arī organizācija bija savākusi gandrīz pusmiljardu dolāru, lai palīdzētu cilvēkiem atkopties pēc 2010. gadā notikušās zemestrīces, sagrauto ēku vietā tika uzceltas tikai sešas.

«ProPublic» un «NPR» finansējuma nepareiza izlietojuma uzraudzības organizācijas veica izmeklēšanu Amerikas Sarkanā Krusta darbībā un atklāja tajā nopietnus trūkumus, kā arī to, ka organizācija pastāvīgi sagrozījusi informāciju par tās īstenoto projektu panākumiem, īpaši saistībā ar mājokļu būvniecību.

Amerikas Sarkanā Krusta pārstāvji tikmēr pauduši sarūgtinājumu par «ProPublic» un «NPR» ziņojumu, kurā trūkstot konteksta un atrodams daudz neprecizitāšu.

Tomēr sūdzības par Amerikas Sarkano Krustu ir tikai daļa no lielākas problēmas. Pēc 2010. gada katastrofas, kas iznīcināja lielu daļu valsts, valstis un organizācijas Haiti apsolīja deviņu miljardu mārciņu lielu palīdzību. Šī nauda bija paredzēta dažādiem projektiem. Kritiķi uzskata, ka nauda izmantota nelietderīgi vai savu mērķi nav sasniegusi vispār. Tiek lēsts, ka apmēram 55 000 Haiti iedzīvotāju pēc zemestrīces joprojām dzīvo teltīs vai pašdarinātās nometnēs, un ir veikti tikai daži no plānotajiem uzlabojumiem.

Viesuļvētrā «Metjū» Grandanse apgabalā vien iznīcināti 66 000 mājokļu un vēl 20 000 tikuši stipri bojāti, informē UNICEF. Tūlītēja palīdzība nepieciešama 350 000 cilvēku. Palielinās arī satraukums par pieaugošo skaitu holēras saslimšanas gadījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu