KM līdz pavasarim plāno pabeigt trīs vērienīgus projektus; divi jau īstenoti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kultūras ministrija (KM) līdz nākamā gada 31.martam plāno pabeigt trīs vērienīgus projektus, informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša.

Tostarp KM plāno pabeigt Rīgas Jūgendstila centra kultūras mantojuma digitalizāciju un virtuālā muzeja izstrādi, Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju, kā arī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja ostas noliktavas restaurāciju.

Pēc Bērziņas-Bebrišas stāstītā, 31.oktobrī plānots pabeigt Rīgas Jūgendstila centra kultūras mantojuma digitalizāciju un virtuālā muzeja izstrādi, taču jau no 1.oktobra centrā apmeklētājiem ir pieejama izveidotā virtuālā ekspozīcija, kā arī veikta 1000 muzejam piederošu kultūras mantojuma vienību dokumentēšana digitālā formātā.

Izveidojot elektronisko datubāzi, iekārtotas trīs virtuālā muzeja ekspozīciju telpas un viena multimediju konferenču zāle, kā arī izstrādātas desmit interaktīvas programmas, kuras iekļautas jaunajā muzeja ekspozīcijā.

Rīgas Jūgendstila centra digitalizācijai ir paredzēti 414 600 eiro. Projektam piešķirtais Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums ir 176 205 eiro, valsts budžeta līdzfinansējums - 31 095 eiro, bet Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības līdzfinansējums - 207 300 eiro.

Vienlaikus Bērziņa-Bebriša informēja, ka 2017.gada 31.martā plānots pabeigt Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju, kā arī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja ostas noliktavas restaurāciju. Projektu līdzfinansējums ir 5 147 685 eiro.

Pēc KM paustā, 2013.gada nogalē Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmā, kas paredzēta kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un atjaunināšanai, apstiprināja piecus projektus, kuru īstenošanai paredzēti 8 593 190 eiro.

Patlaban noslēgusies Rēzeknes zaļās sinagogas restaurācija, tostarp koka arhitektūras mantojuma centra un ekspozīcijas par ebreju kultūras mantojuma izveide, kā arī Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana.

Rēzeknes zaļā sinagoga kļuvusi par Koka arhitektūras mantojuma centru, turklāt izveidota Ebreju kultūras mantojuma virtuālā ekspozīcija. Kopējā projekta summa ir 711 437 eiro, tostarp Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums ir 574 485 eiro, valsts budžeta līdzfinansējums - 101 380 eiro un Rēzeknes pilsētas domes līdzfinansējums - 35 572 eiro.

Tāpat pabeigta Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana. Rekonstruētas un restaurētas Raiņa un Aspazijas muzeja trīs ekspozīciju vietas - Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā, Raiņa muzejs «Tadenava» Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kā arī Raiņa un Aspazijas māja Rīgā. Atjaunotajos muzejos izveidotas apmeklētājiem pieejamas muzeju ekspozīcijas.

Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošanai piešķirtā atbalsta summa ir 2 562 340 eiro, no kuras Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums ir 2 177 989 eiro, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums - 384 351 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu