FARC kaujinieki atgriezušies savos slēpņos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas komunistiskā kaujinieku grupējuma «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) nemiernieki atgriezušies savos slēpņos Kolumbijas džungļos un kalnos pēc tam, kad kolumbieši referendumā noraidīja grupējuma un valdības panākto miera vienošanos, paziņojis Sarkanais Krusts.

FARC kaujinieki bija bija sapulcējušies valsts dienvidos, gatavojoties paredzētajam atbruņošanās procesam, ko būtu bijis jāuzrauga ANO. Tomēr pēc svētdien notikušā referenduma viņi atgriezušies savās pozīcijās, atklājuši informācijas avoti Sarkanajā Krustā, kas palīdzēja kaujinieku transportēšanā.

«Viņi ceļoja neapbruņoti un civilā apģērbā,» norādīja avoti.

Jau vēstīts, ka Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss ir ticies ar opozīciju, kas iebilda pret vienošanos, cerot izglābt mieru. Prezidents arī pavēstījis, ka pretējā gadījumā ar FARC noslēgtais pamiers beigsies 31.oktobrī.

Opozīcija vēlas grozīt miera vienošanās noteikumu par sliktu FARC. Grupējums ir paziņojis, ka vēlas panākt mieru, bet nav zināms, vai tā vadībai izdosies pārliecināt kaujiniekus piekrist neizdevīgākiem noteikumiem.

Svētdien notikušajā referendumā valdības un FARC miera vienošanās tika noraidīta ar 50,21% «pret» un 49,79% «par». Referendumā piedalījās tikai 37% balstiesīgo kolumbiešu.

Šāds referenduma iznākums ir negaidīts, jo sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka par vienošanās apstiprināšanu referendumā ir gatavi balsot 55-65% kolumbiešu, un ir uzskatāms par smagu politisku triecienu valsts prezidentam, kurš pirms referenduma bija paziņojis, ka viņam nav rezerves plāna gadījumam, ja referendumā līgums tiks noraidīts.

Kolumbijas valdība un FARC 26.septembrī oficiāli parakstīja vēsturisko miera vienošanos, kas paredzēja izbeigt 52 gadus ilgušo konfliktu.

Bija paredzēts, ka pēc vienošanās oficiālās parakstīšanas FARC 180 dienu laikā veiktu demobilizāciju, atbruņotos un pārveidotos par politisku partiju. ANO bija piekritusi novērot šo procesu.

Komunistiskais teroristu grupējums FARC jau gandrīz 50 gadu cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiskajiem kaujiniekiem faktiski nebija nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu