IKVD: Privātskolai «Innova» licence atņemta nevis darbinieku lojalitātes trūkuma, bet sistemātisku pārkāpumu dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Privātajai vidusskolai «Innova» licence atņemta nevis darbinieku lojalitātes Latvijai un Satversmei trūkuma, bet gan sistemātisku pārkāpumu dēļ, pastāstīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārstāve Andra Šenberga.

Skolas juriste Elizabete Krivcova, ko Drošības policija nodēvējusi par vienu no Krievijas tautiešu politikas atbalstītājiem, izplatīja paziņojumu, ka

«Innova» licences pagarināšana esot atteikta saistībā ar tās «vajāšanu sakarā ar nelojalitāti».

Viņasprāt, skolas dibinātāja pārstāvja un kādreizējā skolas beidzēja dalība 9.maija svinību organizēšanā esot kļuvusi par iemeslu skolas akreditācijas atteikumam un vēlāk arī izglītības programmas licences pagarināšanas atteikumam.

Sakarā ar akreditācijas atteikumu šī gada jūlijā skola ir vērsusies administratīvajā tiesā. Augustā sakarā ar pamatizglītības programmas licences termiņa beigām skola ir vērsusies IKVD pēc jaunās licences. Tam sekoja virkne dažādu valsts iestāžu pārbaužu, skaidroja Krivcova, piebilstot, ka, neatrodot nopietnus pārkāpumus, šī gada

30.septembrī par licences atteikšanas iemeslu esot kļuvušas IKVD ierēdņu šaubas par to, ka skola audzina īstus Latvijas patriotus.

Krivcova uzsvēra, ka tiesiski esot pilnīgi nepieņemami, ka pedagoģisko procesu vērtē policija. Policijas kompetence ir vardarbības novēršana, nevis ideoloģiskas atbilstības vērtēšana, pauda Krivcova. «Mums ir visi pierādījumi tam, ka skola audzina cieņu pret cilvēka brīvību, valsts demokrātisku iekārtu un aktīvu pilsonisku pozīciju. Tāpēc mēs pieprasām atklātumu attiecībā uz izvirzītiem pārmetumiem. Visus skolai nelabvēlīgus lēmumus esam apstrīdējuši,» apliecināja Krivcova.

Šenberga uzsvēra, ka šāda notikušā interpretācija ir dīvaina.

Viņa skaidroja, ka licences atteikuma lēmums ir uz aptuveni sešām lappusēm, turklāt

atteikums saistīts ar sistemātiskiem pārkāpumiem.

IKVD pārstāve norādīja, ka izglītības iestāde licences iegūšanas procesā bija sniegusi neatbilstošu informāciju saistībā ar materiāltehniskā nodrošinājuma faktisko stāvokli.

Izglītības iestādei bija jānodrošina mācību priekšmeta «Sports» norise, tomēr skolai faktiski bija iespēja to nodrošināt tikai pirmās un otrās klases skolēniem,

savukārt pārējām klasēm to nodrošināt neesot bijis iespējams - skolas pārstāvji nebija iesnieguši apliecinošus dokumentus par to, ka izglītības iestādei ir, piemēram, nomas līgumi par telpām, kur nodrošināt šīs mācību stundas norisi.

Tāpat problēmas saistītas arī ar izglītības iestādes pedagoģisko sastāvu. Normatīvais regulējums precīzi nosaka, kādi pedagogi ir tiesīgi strādāt par pedagogiem, tomēr izvērtēšanas procesā pērn tika konstatēts, ka

daļa pedagogu kolektīva neatbilst normatīvo aktu prasībām.

«Lai gan saistībā ar šo pārkāpumu tika veikti daļēji uzlabojumi, radās jaunas problēmas. Valsts valodas centrs bija secinājis, ka

aptuveni trešdaļai pedagogu valsts valodas prasmes neatbilst prasībām,

līdz ar to rodas jautājums, kādā veidā var tikt nodrošināts mācību process,» pastāstīja Šenberga.

Ņemot vērā visus pārkāpumus, licence tika atteikta, uzsvēra Šenberga.

Viņasprāt, skolai būtu jānodarbojas nevis ar lēmumu pārsūdzēšanu, bet gan fiksēto pārkāpumu novēršanu,

jo arī licences atteikuma gadījumā pēc neilga laika izglītības iestāde var atkārtoti tai pieteikties.

Kā ziņots, DP sniegtās informācijas un izglītības programmu akreditācijas komisijas saskatīto pārkāpumu dēļ IKVD atteicies akreditēt privātās vidusskolas «Innova» pamatskolas un vidējās izglītības programmas, jūnijā vēstīja «Latvijas Avīze» (LA).

Šopavasar IKVD pārstāvjiem skolā nācies viesoties divu iemeslu dēļ: pirmkārt, tāpēc, ka skolai abām minētajām programmām beidzās akreditācijas termiņš, otrkārt, par skolu bija saņemts kāds iesniegums, kura saturu IKVD neatklāj, taču šī iesnieguma dēļ pārbaudi skolā veica IKVD Uzraudzības departaments.

Privātā vidusskola «Innova», kuras dibinātājs ir pedagoģiskais centrs «Eksperiments», saskaņā ar TV3 raidījumā «Nekā personīga» pausto esot izglītības iestāde, kurā tiek audzināta jaunā krievu elite. Piemēram, nepilsoņu tiesību aizstāve Elizabete Krivcova mācījusies ne gluži šajā skolā, bet minētā pedagoģiskā centra veidotā izglītības programmā. Savukārt tagadējie skolas pārstāvji un skolēni regulāri dodas uz dažādiem pasākumiem Krievijā, piemēram, organizācijas «Russkij mir» rīkoto jauno talantu salidojumu. Skolas profils sociālajos tīklos liecina, ka šopavasar skolas komanda piedalījusies debašu turnīrā Krievijā. 9.maija gājiena «Nemirstīgo pulks» organizatore Margarita Dragile skolas telpās ierīkojusi biroju pašas vadītai organizācijai «Parom».

Savukārt

starp pedagoģiskā centra «Eksperiments» dibinātājiem ir Broņislavs Zeļcermans - aktīvs krievu skolu aizstāvis. Viņa dēls Aleksandrs Zeļcermans ir «Innova» direktors.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu