Kardašjanas aplaupīšana: kā Eiropā vispār var pārdot nelegāli iegūtus dimantus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr pasaules ziņu portāli un sociālie tīkli vai virmo saistībā ar miljoniem vērtu dārglietu nolaupīšanu ASV realitātes šovu zvaigznei Kimai Kardašjanai, BBC publikācijā analizē, cik viegli vai grūti Eiropā vispār ir pārdot nelegāli iegūtus dārgakmeņus. Izrādās, nozares lietpratēji var ātri atbrīvoties no visiem pierādījumiem, ja vien viņi zina, ko dara.

Tiek ziņots, ka bruņotie laupītāji Kardašjanai nolaupīja dārglietas apmēram 10 miljonu eiro vērtībā. Viena no lielākajām vērtībām bija apmēram četrus miljonus ASV dolāru vērts gredzens ar milzu dimantu tajā. Cik viegli ir pārdot dimantu, kas piederējis slavenībai, kuru pazīst desmitiem miljoni cilvēku visā pasaulē?

Dimantu eksperts Neils Datsons no Londonas skaidro, ka tāda izmēra dimants, visdrīzāk, bija marķēts ar lāzeru. Marķējums ir ļoti mazs, neuzkrītošs un atrodas uz dimanta šķautnes.

«Šo marķētāju kādam, kas zina, ko dara, ir iespējams no dimanta noslīpēt,» viņš saka.

Ņemot vērā, ka dimants četru miljonu ASV dolāru vērtībā piesaistītu nevajadzīgu uzmanību arī pasaules melnajā tirgū, zagļi dimantu, visdrīzāk, sagriezīs mazākos akmeņus, prognozē Datsons. Tas, protams, samazinās tā vērtību, taču jaunsagrieztos dimantus atpazīt kā daļu no slavenā Kardašjanas dimanta vairs nebūšot iespējams.

«Kad tas ir sagriezts, viss ir beidzies. Sagrieztā dimanta daļas ir prom uz visiem laikiem. Domāju, ka jau tagad notiek darbs akmeņu griešana,» viņš saka.

Tikmēr drošības kompānijas «SaferGems» izmeklētājs Lī Hendersons iezīmē vēl vienu scenāriju nelegāli iegūtu dimantu tirdzniecībā - laupīšanu pēc pasūtījuma. Viņš atzīst, ka oriģinālo dimantu, kurš nebūtu sagriezts mazākos, neviens zināms un oficiāls dārgakmeņu tirgotājs vai kompānija pārdot neuzņemtos. Tomēr, pēc viņa teiktā, kāds dārgakmeņu tirgotājs varētu izdarīt izņēmumu, ja konkrēto dārgakmeni būtu iekārojis kāds kolekcionārs un laupīšanu īpaši pasūtījis.

Francijas policija uzskata, ka sabiedrības dāmas Kardašjanas dārglietas varētu būt nonākušas dārglietu zagļu redzeslokā to saimnieces pašas «pieticības trūkuma dēļ», proti, zagļi tās noskatījuši sociālajos medijos, kur Kardašjana regulāri izvietojusi bildes ar dārgām rotaslietām, tai skaitā 4 miljonus vērto dimanta gredzenu.

«Ja ir tāda zvaigzne kā Kima Kardašjana, kurai, domāju, ir vairāk nekā 48 miljoni sekotāju vietnē «Twitter»... Es domāju, ka kaut kas tāds tikpat viegli varētu notikt arī citās valstīs, ne tikai Parīzē,» kādā komentārā aģentūrai AP šonedēļ izteicās Parīzes policijas departamenta pārstāve Džoana Primeverta.

Izmeklētāji uzskata, ka dārglietu zagļus interesējuši konkrēti rotaslietās iestrādātie dārgakmeņi. Un, tā kā zelta pārkausēšana šādos gadījumos esot vien «liekas klapatas», kas gandrīz neatmaksājas, zelts varētu tikt izmests, viņi prognozē. Izmeklētāji uzsver, ka dārglietu atlikumu pārdošana kādam antikvariātam vai citai tirgotavai būtu «iesācēju kļūda», ko laupītāji diez vai pieļautu.

Policijas pārstāvji anonīmi arī atzīst, ka nozagtos dimantus, visdrīzāk, atrast vairs neizdosies.

Kā jau ziņots, svētdien par policistiem pārģērbušies bruņoti laupītāji Parīzes viesnīcā Kimai Kardašjanai nolaupīja dārglietas desmit miljonu eiro vērtībā, paziņoja Francijas policija. 35 gadus vecā divu bērnu māte bija ieradusies Francijas galvaspilsētā uz Parīzes modes nedēļu. Kardašjanai tika nolaupīta dārglietu kastīte ar četrus miljonus eiro vērtu gredzenu, kā arī citām mantām, kuru vērtība bija no pieciem līdz sešiem miljoniem eiro.

Dažas dienas pirms tam Kardašjana sociālajos tīklos bija publicējusi fotogrāfiju, kurā uz viņas pirksta redzams gredzens ar lielu dārgakmeni.

Kardašjana privātā lidmašīnā pameta Parīzi tikai dažas stundas pēc uzbrukuma. Viņa satikās ar vīru Kanji Vestu, kurš, uzzinājis par notikušo, pārtrauca koncertu Ņujorkā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu