Kāpēc Gaismas pili tīrīja par 117 tūkstošiem, bet Lielo dzintaru - daudz lētāk?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Liepājas koncertzāles kopējās tīrāmās virsmu platības - 18 090 kvadrātmetru - tīrīšana izmaksās 17 605 eiro, bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas jumta un fasādes tīrīšana izmaksāja 117 694 eiro un kopējā tīrāmo daļu platība bija aptuveni 22 000 kvadrātmetru. Aplūkojot šos skaitļus, TVNET jautāja atbildīgajām amatpersonām, kāpēc Gaismas pils tīrīšana izmaksāja daudz dārgāk nekā Lielā dzintara tīrīšana, kaut arī tīrāmā platība ir līdzīga?

Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis TVNET skaidroja, ka Gaismas pils jumta un fasāžu tīrīšanai tika izsludināts atklāts konkurss atbilstoši Publisko iepirkumu likumam.

Šajā konkursā tika iesniegti 3 piedāvājumi, un konkursa rezultātā tika noslēgts iepirkuma līgums ar pilnsabiedrību «A.V.L.S.& R», kuras piedāvājums bija vislētākais - 117 695 eiro ar PVN. Viņš piebilda, ka

dārgākā piedāvājuma cena bija 243 332 eiro ar PVN.

Builis arī apgalvoja, ka Kultūras ministrijai nav pilnas informācijas par Liepājā veiktā iepirkuma detaļām, tomēr no pieejamās informācijas saredzamas vairākas atšķirības darbu specifikā un attiecīgi izmaksās:

- abām ēkām ir atšķirīgs pārklājums - Lielajā dzintarā tās ir stikla virsmas, Gaismas pilī - apmēram 12 tūkst.kv.m. veido stiklojumi, 8 tūkst. kv.m. nerūsējošā tērauda plāksnes ar īpašu virsmas faktūru («skrotējumu»), kura mazgāšana ir darbietilpīgāka un mazgāšanai tiek izmantots speciāls mazgāšanas līdzeklis.

Ja tiktu tīrītas tikai LNB stiklotās ārējās virsmas, tad to tīrīšanas izmaksas būtu 27,9 tūkst eiro bez PVN.

Līdz ar to izmaksas par 1 kvm. stiklotās virsmas tīrīšanu ir līdzīgas gan Lielā dzintara, gan Gaismas pils gadījumā;

- to nosaka ēku konstrukcija - visa mazgājamā Latvijas Nacionālās bibliotēkas platība 22 tūkst. kv.m ir ēkas ārējā virsma, tādēļ visam darbu apjomam ir jāizmanto industriālo alpīnistu darbs vai speciāli pacēlāji. Lielā dzintara ārējo virsmu apjoms ir četrreiz mazāks - ap 5 tūkst. kv.m.;

Gaismas pils jumta un fasāžu tīrīšanas iepirkums satur ne tikai mazgāšanu, bet arī apstrādi pret nosēdumiem,

kas ļaus uzlabot ēkas vizuālo izskatu un samazināt mazgāšanas biežumu. Apstrādei tiek izmantoti materiāli, kuri tika izmēģināti 2015.gada vasarā, veicot atsevišķu plākšņu mazgāšanu. Tas veido ne tikai apstrādes materiālu izmaksas (kopējais apstrādei izmantoto materiālu apjoms ir apmēram 1300 litri), bet arī ir darba izmaksas, vispirms nomazgājot un tad uzklājot aizsargslāni.

Gaismas pils tīrīšana izmaksā daudz dārgāk

TVNET jau ziņoja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšana izmaksā 97 268 eiro, neieskaitot PVN, jeb 117 694 ar PVN. Kopējā LNB ēkas tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetru, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetru.

Savukārt Lielā dzintara tīrīšanas līguma summa bez pievienotās vērtības nodokļa ir EUR 14 549,50 jeb 17 605 eiro ar PVN.

Līguma darbos iekļauta iekšējo un ārējo (oranžo) logu stiklu virsmu tīrīšana un mazgāšana no abām pusēm, panorāmas lifta šahtas stikla virsmas mazgāšana no abām pusēm, ārējo palodžu un aplodu virsmu tīrīšana un mazgāšana, iekšējo un ārējo apkopes tiltu tīrīšana un mazgāšana, logu rāmju virsmu tīrīšana un mazgāšana, metāla konstrukciju tīrīšana un mazgāšana.

Tīrāmo virsmu platība: ārējais stikls (oranžais) – abas plaknes - 9200 m2, iekšējais stikls – abas plaknes - 8680 m2, panorāmas lifta šahtas stiklotā virsma – abas plaknes - 210 m2.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu