Bergmanis ES kolēģiem norāda, ka nav nepieciešams veidot paralēlas militāras struktūras ar NATO

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VALDA KALNINA / EPA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šodien Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē, līdzīgi kā daudzi citi Eiropas kolēģi, norādījuši, ka ES nav nepieciešams veidot paralēlas militāras struktūras ar NATO.

Kā skaidroja ministrs, sanāksmē NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēris, ka ES un NATO sadarbība ir visaugstākajā līmenī un viņš tam varot piekrist, lai gan pastāv vairākas jomas, kur sadarbību nepieciešams turpināt stiprināt, piemēram, kiberaizsardzībā, informācijas apmaiņā un stratēģiskajā komunikācijā.

«Mēs arī paudām, ka nevajag veidot paralēlas birokrātiskas struktūras. Jāsadarbojas citās jomās, piemēram, zinātniskajā jomā. Vajadzētu izvairīties no paralēlas šādas struktūras, bet, stiprinot katra savu kapacitāti, ES un NATO dotu pienesumu abiem,» uzsvēra ministrs.

Ministri sanāksmē arī pauduši nostāju, ka, neskatoties uz Lielbritānijas pilsoņu lēmumu par valsts izstāšanos no ES, bloka sadarbību ar šo valsti nedrīkst pārtraukt un tā ir jāstiprina. Ministrs atgādināja, ka Lielbritānija ir iesaistījusies starptautiskajās operācijās, turklāt tā būs vadošā valsts NATO starptautiskajā bataljonā Igaunijā.

Jau ziņots, ka nesen atbalstu idejai par kopīgu ES armiju apliecināja Višegrādas grupas valstis - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija. Savukārt savas vizītes laikā Viļņā atbalstu dziļākai ES militārajai integrācijai izteica Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, paužot viedokli, ka tas nekaitēs NATO.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau paudis uzskatu, ka nebūtu nepieciešams veidot Eiropas armiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu