Kolumbijas valdība un FARC paraksta galīgo miera vienošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas valdība un kreiso kaujinieku grupējums «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» pirmdien oficiāli parakstījuši vēsturisko miera vienošanos, kas izbeidz 52 gadus ilgušo konfliktu.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un FARC līderis Timoleons Himeness vienošanos parakstīja Kolumbijas pilsētā Kartahenā. Vienošanās tika parakstīta ar īpaši šim notikumam no lodēm pagatavotām pildspalvām.

2500 dalībnieku vidū ceremonijā klāt bija arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Kubas prezidents Rauls Kastro.

«Šodien mēs pieredzam Kolumbijas jaunās rītausmas prieku,» pirms miera parakstīšanas vietnē «Twitter» rakstīja Santoss.

«Karš ir beidzies (..) mēs visi veidosim mieru,» «Twitter» rakstīja Himeness, kura īstais vārds ir Rodrigo Londono, un viņš ir zināms arī kā «Timočenko».

Himeness FARC vārdā arī atvainojās visiem konflikta upuriem.

«FARC vārdā es patiesi atvainojos visiem konflikta upuriem par visām sāpēm, kas tika radītas šajā karā,» viņš pavēstīja ceremonijas laikā.

«Laipni lūgti demokrātijā,» vēršoties pie FARC, pēc vienošanās parakstīšanas paziņoja Santoss.

Miera vienošanās tika panākta 24.augustā. tā vēl jāratificē 2.oktobrī paredzētā referendumā. Lai tā tiktu ratificēta referendumā, ir vajadzīgas «jā» balsis no 4,4 miljoniem vēlētāju, kas veido 13% no elektorāta. Jaunā sabiedriskās domas aptaujā, kuras rezultāti publicēti piektdien, 59,5% respondentu sacīja, ka uz referenduma jautājumu atbildēs ar «jā».

Pēc vienošanās oficiālās parakstīšanas FARC vajadzēs 180 dienu laikā demobilizēties, atbruņoties un pārveidoties par politisku partiju. ANO ir piekritusi novērot šo procesu.

Bruņotajā konfliktā, kurā iesaistījās dažādi kreisie un labējie bruņotie grupējumi un bandas, ir nogalināti 260 tūkstoši cilvēku, 45 tūkstoši pazuduši bez vēsts un 6,9 miljoni bijuši spiesti atstāt savas mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu