Secina, ka racionālāk Rīgas cirku saglabāt pašreizējā ēkā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas cirks ir vienīgais vēsturiskais cirks Ziemeļeiropā, tāpēc loģiskāk būtu atjaunot tā ēku, nevis mēģināt mākslīgi veidot jaunu vietu cirka norisei, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Amatpersona uzsvēra, ka pirms tehniskās izpētes veikšanas jebkuru ēkas atjaunošanas izmaksu minēšana būtu spekulatīva. Lai gan varētu nosaukt piecus, 15 vai 20 miljonus eiro, taču jebkurš cipars šajā gadījumā būtu vērtējams kā spekulatīvs.

Deputāts Ivans Klementjevs (S) interesējās par citu vietu Rīgas cirkam, lai uzlabotu apstākļus savvaļas dzīvniekiem. Voldiņš norādīja, ka Rīgas cirkam ir lūgts izveidot stratēģiju, kas atsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirkā. Tādā veidā ēka tiks atbrīvota no nepieciešamības ievērot labturības noteikumus.

KM valsts sekretārs norādīja, ka ticis secināts - Rīgā nav citas ēkas, kur atbilstošā līmenī rīkot cirka izrādes.

Jau ziņots, ka valdība 26.jūlijā atbalstīja 263 211 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Rīgas cirka vajadzībām vienreizēju izdevumu segšanai. No prasītās summas 188 287 eiro paredzēti ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, fasādes sienas nostiprināšanai un 44 674 eiro - padziļinātai ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, tehniskajai apsekošanai.

Ēkas tehnisko izpēti par 41 140 eiro veiks SIA «CMB», liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

KM skaidro, ka valsts SIA «Rīgas cirks», kurā Kultūras ministrija ir 100% valsts kapitāla daļu turētāja, ir izveidojusies situācija, kas rada draudus Rīgas cirka pamatdarbības nodrošināšanai saistībā ar tās lietošanā esošās ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, neapmierinošo tehnisko stāvokli. Tādēļ šobrīd ir aizliegta ēkas izmantošana publiskiem pasākumiem, radot Rīgas cirkam būtiskus finansiālos zaudējumus un apdraudot cirka mākslas pieejamības nodrošināšanas iespējas Latvijas iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu