«Zaķa plusiņu» lietā notiesātais Sačkovskis miris neilgi pirms apelācijas izskatīšanas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krimināllietu par vēlētāju uzpirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās par labu «Vienotības» kandidātam Dzintaram Zaķim skatot apelācijas instancē Latgales apgabaltiesā, Viļānu novada domes deputāts un uzņēmējs Andris Kozulis uz apsūdzēto sola sēž viens pats. Viņa līdzapsūdzētais, notiesātais Andrejs Sačkovskis pagājušā gada nogalē neilgi pēc pirmās instances sprieduma cieta smagā autoavārijā un šā gada sākumā slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem mira, svētdien vēstīja LTV raidījums «De facto».

Kozulis pirmajā instancē Rēzeknes tiesā tika attaisnots, taču prokurors spriedumu šajā daļā pārsūdzēja. Līdz ar to spēkā nestājās arī bijušo Kozuļa darbinieku Sačkovski notiesājošais spriedums, ar kuru viņam tika piespriests viena gada cietumsods nosacīti ar pārbaudes laiku uz pusotru gadu. Tāpēc tagad Latgales apgabaltiesā Sačkovski joprojām pārstāv advokāts.

Saskaņā ar apsūdzību Kozulis esot pamudinājis Sakstagala pagasta iedzīvotāju Sačkovski par naudas atlīdzību piedalīties Saeimas vēlēšanās un pārdot savu balsi par partijas «Vienotība» sarakstu, ieliekot pluszīmi Zaķim un pārējos kandidātus izsvītrojot. Tāpat viņš esot pamudinājis Sačkovski uzpirkt arī citus vēlētājus balsot pēc šāda parauga, kā apliecinājumu atstājot pārējos vēlēšanu biļetenus, par katru šādi sarunātu balsi solot 20 eiro atlīdzību.

Sākotnēji Sačkovskis arī liecināja par Kozuli kā balsu pirkšanas organizatoru, taču vēlāk tiesā negaidīti liecību mainīja. Saskaņā ar pēdējo versiju ar viņu runājis nevis Kozulis, bet divi nepazīstami puiši, kas piedāvājuši Sačkovskim aizvest cilvēkus uz vēlēšanu iecirkni un pastāstīt, kā balsot.

Prokurors tiesā norādīja, ka Sačkovska iespējamā vaina balsu pirkšanā pierādīta ar vairākām liecībām. Viņš bijis izpildītājs - maksājis naudu uzpirktajiem vēlētājiem.

Uz Kozuļa iespējamo vainu lietā norādot vairāki apstākļi - Sačkovska liecības, ko gan viņš mainījis, pazīšanās ar Zaķi, kā arī tas, ka par balsu pirkšanu Zaķa labā pagājušajā rudenī notiesātie brāļi – Viktors un Aleksandrs Balabolini – abi bijuši Kozulim piederošā uzņēmuma «Vlakon» darbinieki.

Kopumā par vēlētāju uzpirkšanu par labu Zaķim Latgalē spēkā ir stājušies trīs spriedumi: divi Rēzeknes tiesā, viens – Cēsu rajona tiesā, kur par vēlētāju uzpirkšanas organizēšanu tika notiesāts arī kādreizējais «Jaunā laika» Saeimas deputāts Igors Aleksandrovs. Kopā «Zaķa plusiņu» lietu dēļ Centrālā vēlēšanu komisija «Vienotībai» Latgalē ir atņēmusi 57 vēlētāju balsis. Mandātu sadalījumu 12. Saeimā gan ietekmētu 78 balsu anulēšana – tādā gadījumā «Vienotība» vienu mandātu zaudētu, bet «Saskaņa» iegūtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu