ANO: Kaujas par Lībijas naftas ostām ir smags trieciens mieram

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas nacionālās vienotības valdības pretinieku bruņoto formējumu uzbrukumi naftas eksporta ostām ir nodarījuši smagu triecienu trauslajam mieram Lībijā, otrdien paziņoja ANO īpašais pārstāvis Martins Koblers.

Viņš ziņojumā ANO Drošības padomei norādīja, ka kaujām Lībijas austrumu «naftas pusmēness» reģionā ir nekavējoties jābeidzas, lai izvairītos no tālākām sadursmēm un kaitējuma naftas infrastruktūrai.

«Šāda notikumu attīstība vēl vairāk graus naftas eksportu, liegs Lībijai tās vienīgo ienākumu avotu un vairos valsts sašķeltību,» sacīja Koblers. «Tam ir jābeidzas.»

Tomēr Koblers arī norādīja, ka ANO atbalstītā vienotības valdība ir panākusi «iespaidīgu progresu» cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts», kuram drīz vairs nebūs teritorijas Lībijā.

Kā ziņots, nacionālās vienotības valdības pretinieku bruņotie formējumi otrdien ieņēma jau ceturto naftas eksporta ostu, līdz ar to pabeidzot visu Ziemeļāfrikas valsts «naftas pusmēness» reģiona vitāli svarīgo objektu sagrābšanu.

Pulkvedis Mufta al Mukariefs paziņoja, ka viņa vienības, kas ir lojālas strīdīgu reputāciju iemantojušajam ģenerālim Halifam Haftaram, «bez kaujām» ieņēmušas Brēgas ostu. Haftara spēki kopš svētdienas jau sagrābušas Rāslānūfu, Sidru un Zuveitīnu.

«Viss «naftas pusmēness» reģions tagad ir mūsu kontrolē,» sacīja Mukariefs, runājot par Lībijas ziemeļu piekrastes posmu.

Brēga, kas atrodas starp Rāslānūfu un Zuveitīnu, lielā mērā ieņemta, pateicoties «starpniecībai ar iedzīvotāju un pilsētas vecajo piedalīšanos», viņš piebilda.

Brēgas ieņemšana būs jauns trieciens nacionālās saskaņas valdībai, kas cenšas nostiprināt savu autoritāti.

Haftars atbalsta Lībijas parlamentu, kas bāzējas valsts austrumos un nav apliecinājis uzticību Tripoles valdībai.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu