Šadurskis: Pārdalot mērķdotāciju, pašvaldības var mākslīgi radīt pedagogu algu samazinājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veicot mērķdotācijas pārdali, pašvaldības pašas var mākslīgi radīt pedagogu algu samazinājumu, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Ministrs norādīja, ka viņu izbrīna atsevišķu pašvaldību teiktais, ka pedagogiem samazināsies algas. Ministrs piekodināja, ka pašvaldībām ir jāsakārto skolu tīkls, kas savukārt ļaus efektīvi un racionāli izlietot līdzekļus.

Atbildot uz deputāta Ņikitas Ņikiforova (S) jautājumu, vai var apgalvot, ka pedagogiem nesamazināsies algas, Šadurskis sacīja, ka pašlaik viņš nevar neko apgalvot, uzsverot, ka pašvaldībām pārejas periodā ir atstāta iespēja pārdalīt mērķdotāciju.

«Ja runājam par Rīgas pašvaldību, tad tur summārā mērķdotācija pieaug par 4,8 miljoniem eiro - naudas masa kļūst lielāka. Otrais jautājums ir, kā to naudu sadala. Ņemot vērā, ka pašvaldībai ir tiesības pārdalīt 10% robežās mērķdotāciju starp izglītības iestādēm, es kā visbriesmīgāko scenāriju redzu pašvaldības likumīgu iespēju pārdalīt šo mērķdotāciju tā, lai vienai daļai pedagogu tiešām samazinātos alga par 100 eiro, nesamērīgi pieaugot citai daļai,» sacīja ministrs.

Šadurskis norādīja, ka Rīgas gadījumā pie nesakārtota skolu tīkla viņš pieļauj arī to, ka pašvaldības varētu būt ieinteresētas īstenot «savienoto trauku principu», mērķdotāciju izdalot visiem vienādi.

«Nekad skolā ar 250 skolēniem pedagogs nevarēs nopelnīt tik daudz kā lielākajās Rīgas skolās, kurās mācās arī 1570 skolēni. Ja no lielākajām skolām mērķdotāciju pārdalīs uz tām skolām, kur ir 250 bērni, tostarp Rīgā ir divas vidusskolas, kur skolēnu skaita dēļ nevar atvērt 10.klasi, (..) tad, protams, pašvaldība var mākslīgi radīt šo algu samazinājumu,» skaidroja ministrs.

Līdz ar to Šadurskis nevarēja apgalvot, ka katram Rīgas skolotājam alga pieaugs vai kļūs mazāka. «Tas diemžēl ir Rīgas domes kompetencē,» piebilda politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu