Šogad panākta 12 bērnu atgriešanās pie ģimenēm Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad panākta 12 bērnu atgriešanās pie ģimenēm Latvijā. Kā paskaidroja Tieslietu ministrijā preses pārstāve Lana Ivulāne, pašlaik zināmi trīs gadījumi, kad ārvalsts tiesvedības rezultātā bērni tika nodoti atpakaļ mātes aprūpē, jo ārvalsts sociālo darbinieku veiktais izvērtējums par vecāku spējām bija pozitīvs - mātes bija atklātas, vērstas uz sadarbību ar sociālo dienestu un veica nepieciešamās darbības, lai atgrieztu bērnus ģimenē.

TM sadarbībā ar Latvijas vēstniecību un kompetentajām bāriņtiesām Latvijā operatīvi sniedza informāciju par bērnu aprūpes iespējām Latvijā, ja gadījumā tiesa lemtu, ka bērnu nevar atgriezt mātes aprūpē. Visos trīs gadījumos mātes pēc bērnu atgūšanas ģimenē izvēlējās atgriezties Latvijā.

Gadījumos, kad ārvalstīs no ģimenes izņemtajiem bērniem netika atrasts neviens piemērots aizbildņa kandidāts no radinieku vidus un ārvalsts tiesa kā vienu no bērna aprūpes iespējām izskatīja adopciju Lielbritānijā, TM rakstīja vēstules ne tikai ārvalstu sociālajiem dienestiem, bet arī tiesām, kur tika izskatīta lieta, paužot Latvijas iestāžu viedokli, ka tās nepiekrīt bērna adopcijai Lielbritānijā, sniedzot informāciju par citām aprūpes iespējām Latvijā.

Trīs gadījumos, kur nebija neviena piemērota radinieka, pie kura ievietot bērnus, bērniem atrasta piemērota audžuģimene Latvijā un bērni no Lielbritānijas ievietoti audžuģimenēs Latvijā. Divos gadījumos Lielbritānijas kompetentās pašvaldības sociālie darbinieki bērnus nogādāja Latvijā un pavadīja vairākas dienas, lai palīdzētu bērniem pamazām iedzīvoties jaunajā ģimenē, taču vienā gadījumā bāriņtiesai bija jādodas pakaļ bērnam uz Lielbritāniju.

Pēc ministrijas, Latvijas vēstniecības un bāriņtiesu aktīvas iesaistes, veicot bērnu radinieku apzināšanu un izvērtēšanu Latvijā, ar Lielbritānijas kompetento tiesu lēmumiem pie radiniekiem Latvijā ievietoti seši bērni, vēl četri bērni tiks nodoti Latvijā dzīvojošu radinieku aprūpē tuvākā mēneša laikā - divi vienas ģimenes bērni pie vectēva un divi citas ģimenes bērni - pie vecmāmiņas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu