Daugavpils novada dome aicina saglabāt sociālās aprūpes centru «Kalkūni»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Daugavpils novada dome trešdienas ārkārtas sēdes laikā nolēmusi lūgt labklājības ministru Jāni Reiru («Vienotība») atcelt šī gada 12.maija rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiāles «Kalkūni» darbības izbeigšanu, informēja pašvaldībā.

Daugavpils novada dome lūdz Reiru un Labklājības ministriju (LM) saglabāt «Kalkūnus», kā arī pilnveidot un paplašināt sociālā aprūpes centra piedāvāto pakalpojumu klāstu. Aicināts noteikt, ka «Kalkūnu» pakalpojumu saņēmēji ir bērni un jaunieši līdz 25 gadiem ar garīgās attīstības traucējumiem vai smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Tāpat pašvaldība aicina izveidot rehabilitācijas un konsultatīvo centru Latgales reģionā, izmantojot «Kalkūnu» bāzi un personālu. Šāds centrs būtu paredzēts ģimenēm, kurās aug bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām, ar garīgās attīstības traucējumiem, funkcionāliem traucējumiem un ar hroniskām somatiskām saslimšanām. Daugavpils novada dome cer «Kalkūnu» pilnveidošanā piesaistīt Eiropas Savienības un pašvaldību resursus, aicinot Latgales plānošanas reģiona administrāciju izvērtēt iespējas par inovatīvu pakalpojumu ieviešanu un pieejamību Latgales reģiona iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka LM plāno veikt reorganizāciju «Kalkūnos», veidojot jaunas aprūpes formas Latgales bērniem un pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Plānots, ka «Kalkūnos» dzīvojošajiem bērniem primāri jaunas un labākas, bērnu īpašajām vajadzībām vairāk piemērotas mājas tiks veidotas tieši Latgalē. Tāpat jaunie pakalpojumi ļaus vairāk ģimenēm pašām rūpēties par saviem bērniem, neatdodot viņus institucionālā aprūpē, iepriekš norādījusi LM.

LM vadītajā deinstitucionalizācijas projektā un ar ES fondu finansējuma atbalstu tuvāko gadu laikā varēs radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu. No 21 Latgales pašvaldības projektā šobrīd nepiedalās tikai trīs - Ciblas, Līvānu un Zilupes novads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu