Skolēni var uzelpot – mācību gadu vēl nepagarinās!

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Oficiāli – no nākamā mācību gada skolās netiks ieviesta trešā sporta stunda un veselības mācība. Līdz ar to, iespējams, par atvieglojumu daudziem skolēniem, arī mācību gads netiks pagarināts, kā to iepriekš bija iecerējis izglītības ministrs Kārlis Šadurksis. Visticamāk, šādas pārmaiņas notiks pēc diviem gadiem, kad spēkā stāsies jaunais izglītības standarts.

Vairāk sportos sākumskolēni

Izglītības ministrs Kārlis Šadurksis ar veselības ministri Andu Čakšu aiz slēgtām durvīm apsprieda gan ieceri par veselības mācības iekļaušanu skolās, gan trešo sporta stundu, šovakar vēsta TV3. Abi bijis vienisprātis, ka trešā sporta stunda ir nepieciešama, it īpaši sākumskolā, lai jau mazotnē bērniem radītu interesi par fiziskām aktivitātēm. Taču nolemts, ka trešo sporta stundu ieviesīs vien pēc pāris gadiem. Savukārt veselības mācība kā atsevišķa stunda vispār netiks atjaunota, bet gan saturiski iekļausies citos mācību priekšmetos. Stāsta Anda Čakša:

Šajos divos jautājumos mūsu starpā valda absolūta saskaņa un vienotība, lai bērni augtu veselīgi un fiziski aktīvi. Jo tā pašreiz tiešām ir problēma, uz aptaukošanos un lieko svaru gan puišu, gan meiteņu vidū ir liels procents.

Mācību gada pagarināšana ir neizbēgama, bet vēl ne šogad

Iepriekš lielu rezonansi sabiedrībā izsauca Šadurska iecere par divām nedēļām pagarināt mācību gadu. Šobrīd ministrs atzīst, ka mācību iestiepšanās vasaras brīvlaikā – otrā semestra beigās – varētu notikt vien pēc diviem gadiem.

Vienmēr jau ir tā «bumba» jāiemet, lai sāktu par kaut ko runāt un diskutēt. Un diskutēts par mācību gada pagarināšanu ir gana daudz – un tā ir realitāte, bet tā nāks no 2018./2019. mācību gada. Tā nāks kopā ar jauno izglītības standartu, citādi nav fiziski vietas ārkārtīgi daudzus satura moduļus ielikt mācību priekšmetos.

Jau vēstīts, ka Valsts izglītības satura centrs šobrīd izstrādā jaunu – kompetencēs balstītu – izglītības satura pieeju. Sākotnēji to ieviesīs pirmsskolā un sākumskolā. Tāpēc paietu vairāki gadi, kamēr skolēni, kuri sāktu mācības pēc jaunā satura, nonāktu vidusskolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu