Japāna atļauj atteikties no auto spoguļiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Honda

Ārējie atpakaļskata spoguļi ir svarīgs drošības faktors. Jo lielāki, jo vadītājam labāka redzamība uz aizmuguri un sāniem. Tomēr tiem ir arī trūkumi. Pirmkārt, lieli spoguļu bojā automobiļa izskatu, otrkārt - tos ir viegli aplauzt un treškārt - tie pasliktina auto aerodinamiku un attiecīgi palielina degvielas patēriņu.

Šo visu apsvērumu dēļ autoražotāji jau krietnu laiku apspēlē ideju spoguļus aizstāt ar kamerām, kas redzētas ne vienā vien konceptauto. Līdz sērijveida mašīnām tās gan vēl nav nonākušas likumdošanas šķēršļu dēļ.

Uzlēcošās Saules zemē tikmēr ir spert nepieciešamie soļi, lai kardināli mainītos veids, kā auto vadītājs redz uz aizmuguri. Proti, Japānā tagad ir atļauts atpakaļskata spoguļu vietā izmantot citas tehnoloģijas, un likumdevēji lēmumu pamato ar progresu attēlveidošanas iekārtu uzbūvē, kā arī aizvien augstākas izšķirtspējas attēla ieguvē, raksta autoblog.com un piebilst, ka pret video plašāku izmantošanu pozitīva nostāja valdīja jau 2015.gada ANO Pasaules forumā.

Automobiļu komponenšu piegādātāji cer būt ieguvēji no jaunajiem noteikumiem. Kompānija Ichikoh jau izstrādā sistēmas, ko eventuāli piedāvāt autoražotājiem. «Tas ir jauns segments ar plašu saturu, un tas nozīmē lielākas ieņēmu iespējas,» saka Ichikoh vadītājs Ali Ordoobadi. «Šis ir jaunais trends un mums jābūt priekšā citiem.»

Arī Bosch jau ir izstrādājuši video ekrānu sistēmas, ko iebūvēt kravas automobiļu priekšējos jumta balstos. Savukārt 2016.gada Cadillac CT6 ir atpakaļskata spogulis, ko var pārslēgt video režīmā. Šo sistēmu piegādā GentexCorporation.

Video ekrāniem varētu veicināt vispārējo autobraukšanas drošību. Galvenokārt jau tādēļ, ka kameras var iebūvēt faktiski visur, lai tāds spoguļu trūkums kā aklās zonas piederētu pagātnei. Ar video iekārtām varētu kompensēt arī dažādus ārējās vides trūkums, piemēram, vāja apgaismojuma apstākļus.

Gaidāms, ka pirmā Japānai šogad ar līdzīgu lēmumu sekos Eiropa. ASV izmaiņas likumdošanā varētu pieņemt 2018.gadā un tuvākajos gados likumus varētu pārskatīt arī Ķīna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu