Veiks Rīgas cirka ēkas tehnisko izpēti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Valsts SIA «Rīgas cirks» izsludinājusi iepirkumu par Rīgas cirka ēkas Merķeļa ielā 4 tehnisko izpēti, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz 15.augustam, bet tehniskās izpētes darbi jāpaveic līdz šī gada 30.novembrim.

Kā ziņots, valdība 26.jūlijā atbalstīja 263 211 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Rīgas cirka vajadzībām vienreizēju izdevumu segšanai. No prasītās summas 188 287 eiro paredzēti ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, fasādes sienas nostiprināšanai un 44 674 eiro - padziļinātai ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, tehniskajai apsekošanai.

Kultūras ministrija skaidro, ka valsts SIA «Rīgas cirks», kurā Kultūras ministrija ir 100% valsts kapitāla daļu turētāja, ir izveidojusies situācija, kas rada draudus Rīgas cirka pamatdarbības nodrošināšanai saistībā ar tās lietošanā esošās ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4, neapmierinošo tehnisko stāvokli, kā dēļ šobrīd ir aizliegta ēkas izmantošana publiskiem pasākumiem, radot Rīgas cirkam būtiskus finansiālos zaudējumus un apdraudot cirka mākslas pieejamības nodrošināšanas iespējas Latvijas iedzīvotājiem.

Saskaņā ar likuma «Par valsts nozīmes izglītības, kultūras un zinātnes objektiem un nacionālajām sporta bāzēm» Rīgas cirkam ir noteikts valsts nozīmes kultūras objekta statuss.

Ēkas konstrukcijām ir veiktas vairākas pārbaudes, kuru rezultātā ir konstatētas nopietnas inženiertehniskas problēmas attiecībā uz būvkonstrukciju stiprību, stabilitāti un citām būtiskām prasībām ēkas drošai izmantošanai. No 2015.gada 26.marta līdz 2015.gada 2.aprīlim Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ēku un inženiertehnisko būvju zinātniski pētnieciskā laboratorija veica ēkas kupola nesošo konstrukciju slodzēšanu.

Savukārt 2015.gada 28.maijā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) veica ēkas apsekošanu, kā rezultātā 2015.gada 29.jūnijā BVKB pieņēma lēmumu, ar kuru uzlika ēkas valdītājam pienākumu divu mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas veikt ēkas nesošo konstrukciju tehniskā stāvokļa izpēti, tostarp pārbaudot BVKB konstatēto ēkas konstrukciju defektu ietekmi uz ēkas drošumu, lai nodrošinātu ēkas turpmāko ekspluatāciju un novērstu ēkas un tās ekspluatācijas bīstamību.

2015.gada augustā un septembrī tika veikta ēkas apsekošana, kurā konstatēts, ka ēkas konstrukciju nestspēja kopumā ir daļēji apmierinoša - nav pazīmju par konstrukciju pilnīgas vai daļējas sabrukšanas draudiem, bet neapmierinošs stāvoklis ir konstatēts ēkas Merķeļa ielas fasādes pusē. 2015.gada septembrī BVKB uzdeva nekavējoties veikt darbības, lai novērstu bīstamību, kas saistīta ar ēkas Merķeļa ielas fasādes deformāciju.

Šā gada 9.februārī BVKB veica atkārtotu ēkas apsekošanu un nākamajā dienā izdeva atzinumu, uz kuru pamatojoties tika uzdots ne vēlāk kā līdz 2016.gada 1.decembrim novērst bīstamību - veikt cirka ēkas Merķeļa ielas fasādes konservāciju, lai novērstu tās iespējamo apgāšanos, un iesniegt BVKB būvdarbu izpildes dokumentāciju. Tāpat tika aizliegta cirka ēkas kā publiskas būves ekspluatācija, līdz būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu kārtībā tiks veikta cirka ēkas atjaunošana (restaurācija) vai pārbūve un novērsta BVKB atzinumā konstatētā cirka ēkas bīstamība.

Pamatojoties uz BVKB 22.februāra lēmumu, cirka ēka publiskiem pasākumiem tika slēgta un izrāžu darbība tika pārtraukta.

Lai izpildītu BVKB lēmumā noteikto, līdz šim jau ir veikti vairāki darbi. Maijā noslēgts līgums ar SIA «ADZ birojs» par ēkas Merķeļa ielā 4 fasādes konservācijas un nostiprināšanas būvprojekta dokumentācijas izstrādi, jūnijā noslēgts līgums ar SIA «SV Solution» par ēkas Merķeļa ielā 4 trīsdimensiju skenēšanu un ģeoskenēšanu, kā arī no jūnija līdz jūlija sākumam Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ēku un inženiertehnisko būvju diagnostikas zinātniski pētnieciskā laboratorija ir veikusi cirka arēnas partera skatītāju tribīņu deformējamības fiksēšanu reālas slodzes apstākļos.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu