ANO evakuēs mazāk svarīgos darbiniekus no Dienvidsudānas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Apvienotās Nācijas evakuēs visus mazāk svarīgos darbiniekus no Dienvidsudānas, kur pēdējās dienās uzliesmojusi vardarbība, ceturtdien paziņojis ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna preses pārstāvis Stefans Dužariks.

Dienvidsudānas galvaspilsētā pirms nedēļas sākās smagas kaujas. Piektdien vien pāris stundu laikā tika nogalināti aptuveni 300 cilvēki. Kopš pirmdienas galvaspilsētā iestājies nosacīts miers, tomēr situācija saglabājusies saspringta un daudzi ārvalstnieki pamet pilsētu.

Kaujas notiek starp valdības spēku karavīriem un viceprezidenta Rieka Mačara vadītajiem bijušajiem nemierniekiem. Saņemtas ziņas, ka Dienvidsudānas prezidenta Salvas Kīra karavīri uzbrukuši arī ANO darbiniekiem un ārvalstu palīdzības organizāciju darbiniekiem.

Dužariks paziņoja, ka šīs ziņas ir ļoti uztraucošas un aicināja Dienvidsudānas varasiestādes izmeklēt šos gadījumus un saukt vainīgos pie atbildības.

Viņš sacīja, ka, spriežot pēc saņemtās informācijas, nogalināts vismaz viens Dienvidsudānas pilsonis, kurš strādājis starptautiskā nevalstiskā organizācijā, kā arī notikušas izvarošanas, kurās cietuši starptautisko nevalstisko organizāciju darbinieki.

Dužariks norādīja, ka šajos noziegumos tiek vainoti Dienvidsudānas armijas karavīri, kas ir lojāli prezidentam.

Dienvidsudānas misija ANO šīs apsūdzības vēl nav komentējusi.

«ANO misija, kā arī citas ANO aģentūras, fondi un programmas gatavojas zemāko amatu darbinieku pagaidu evakuēšanai no Džūbas,» paziņoja Dužariks, piebilstot, ka viņi, visticamāk, tiks pārvesti uz Nairobi.

ANO miera uzturētāji atrodas Dienvidsudānā, kopš valsts ieguva neatkarību no Sudānas 2011.gadā. Pašreiz Dienvidsudānā atrodas aptuveni 13 500 karavīru un policistu.

ANO ģenerālsekretārs pirmdien aicināja ANO Drošības padomi noteikt ieroču embargo Dienvidsudānai, piemērot sankcijas valsts līderiem un komandieriem, kas traucē noslēgt pamieru, un pastiprināt drošības pasākumus ANO misijā.

Dienvidsudānā šīs bija pirmās sadursmes kopš aprīļa, kad Mačars ieņēma viceprezidenta amatu nacionālās vienotības valdībā saskaņā ar 2015.gada augusta vienošanos par pilsoņkara izbeigšanu. Pilsoņkarš izcēlās 2013.gada decembrī, kad Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs apsūdzēja Mačaru apvērsuma mēģinājumā.

Vācija un Itālija sākušas evakuēt savus pilsoņus un citus ārvalstniekus no Dienvidsudānas, līdzīgu lēmumu pieņēmusi arī Uganda, bet Savienotās Valstis nosūtījušas 47 karavīrus uz Dienvidsudānu, lai tie aizsargātu ASV pilsoņu un vēstniecību Džūbā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu