Eiropas Parlaments mudina uz Lielbritānijas strauju izstāšanos un ES reformu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Apvienotajai Karalistei (AK) pilnībā jāievēro un nekavējoties jāīsteno iedzīvotāju vairākuma izteiktā griba, oficiāli izstājoties no ES, pirms runāt par jaunām attiecībām ar ES, saka Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien ārkārtas plenārsesijā pieņemtā rezolūcijā. Viņi arī uzsver, ka steidzami vajadzīga dziļa ES reforma, lai veidotu Savienību, kas saviem iedzīvotājiem spēj sniegt to, ko viņi vēlas.

Pēc EP politisko grupu vadītāju debatēm ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru un Nīderlandes prezidentūras pārstāvi Žanīni Hennisu-Plashārti, EP otrdien pieņēma rezolūciju par «lēmumu izstāties no ES, ar ko noslēdzās AK referendums». Tekstu apstiprināja ar 395 balsīm par, 200 pret un 71 atturoties.

EP aicina AK valdību ievērot cilvēku demokrātiski pieņemto lēmumu, sākot nekavējoties īstenot izstāšanās procedūru, proti, aktivizējot īstenot Līguma par Eiropas Savienību 50. pantu, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt izstāšanās sarunas.

Lai «novērstu nenoteiktību», kas nelabvēlīgi ietekmē visus, un aizsargātu Savienības integritāti, AK premjerministram ir jāpaziņo referenduma rezultāti jau Eiropadomes šī gada 28.–29. jūnija sanāksmē, lai varētu pēc iespējas ātrāk sākt izstāšanās procedūru un sarunas, mudina EP.

Jāatceļ Lielbritānijas prezidentūra

EP arī aicina Padomi paredzēt izmaiņas prezidentūru grafikā, lai izstāšanās neapdraudētu ES pārvaldību. Pēc pašreizējā grafika AK būtu jāuzņemas Padomes prezidentūra 2017.gada otrajā pusē.

EP arī norāda, ka ieviesīs izmaiņas savā iekšējā struktūrā, lai atspoguļotu AK pilsoņu gribu izstāties no ES.

ES nākotne

EP deputāti norāda, ka pašreizējās problēmas «liek pārdomāt ES nākotni», un uzskata, ka ES ir jāreformē, lai to padarītu «labāku un demokrātiskāku» un tā nodrošinātu iedzīvotājiem to, ko viņi vēlas. «Lai arī dažas dalībvalstis var izvēlēties lēnāku vai mazāka apjoma integrāciju, ir jāpastiprina ES kodols un jāizvairās no à la carte risinājumiem,» viņi pauž pieņemtajā tekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu