Putins Sanktpēterburgā tiksies ar ES un ANO līderiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ekonomikas forumā Sanktpēterburgā tiksies ar Eiropas Savienības (ES) un ANO līderiem.

Sanktpēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā 16. un 17. jūnijā piedalīsies Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kuram šī būs pirmā tikšanās ar Putinu kopš 2014.gada novembra, kā arī Itālijas premjerministrs Mateo Renci, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un ANO sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura. Arī viņiem plānotas tikšanās ar Kremļa saimnieku.

Junkera lēmums doties uz forumu Sanktpēterburgā izpelnījies kritiku, daļai eiropiešu bažījoties, ka šī vizīte mazinās apņēmību saglabāt spēkā sankcijas, kas pret Krieviju ieviestas par tās agresiju Ukrainā. Tomēr Junkers uzsvēris, ka viņa vizīte nenesīs nekādas izmaiņas ES attieksmē.

ES joprojām saista sankciju atcelšanu ar Minskas pamiera vienošanās izpildīšanu un paziņojusi, ka progresa trūkuma gadījumā sankcijas pēc to termiņa beigām jūlijā būtu jāpagarina.

«Junkers ir veltījis savu politisko karjeru dialogam. Kad attiecības starp kaimiņiem ir vissaspīlētākās, viņš uzskata, ka tiem jāturpina runāt,» šonedēļ norādīja EK preses pārstāvis.

«Viņš dosies uz Sanktpēterburgu (..) kā tilta cēlējs, nevis sarunvedējs, un visi, kas interpretēs viņa vizīti kā citādi, būs vīlušies,» norādīja pārstāvis.

Tomēr Maskava, šķiet, lolo cerības, ka varēs izmantot savā labā domstarpības ES iekšienē jautājumā par sankcijām, un izrādījusi dažus samiernieciskus žestus pret Ukrainu, tostarp atbrīvojusi ukraiņu piloti Nadiju Savčenko.

Pirms tikšanās ar Junkeru Putina padomnieks ārpolitikā Jurijs Ušakovs norādīja, ka šī sastapšanās ir ļoti svarīga un ka pašreizējie sarežģījumi ES un Krievijas attiecībās tiks apspriesti atklāti.

Neskatoties uz Rietumu saspringtajām attiecībām ar Krieviju, Sanktpēterburgas forumu gatavojas apmeklēt daudzas vadošās Eiropas biznesa pasaules personas, tostarp «Total», «Societe Generale», «JCDecaux», «Schneider Electric» un citu uzņēmumu vadītāji.

Putins foruma laikā plāno ar Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompāniju «Royal Dutch Shell» parakstīt nozīmīgu līgumu par sašķidrinātās gāzes rūpnīcas būvniecību Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu