Iespējams, Belēvičs zaudēja realitātes sajūtu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Iespējams, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kurš šodien iesniedza demisijas rakstu premjeram, bija zaudējis realitātes sajūtu politiskajā augstumā. Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka pēc pēdējo dienu notikumiem Belēvičam nav nākotnes Latvijas politikā.

Rajevskis norādīja, ka gan no cilvēciskā, gan politiskā viedokļa bija ļoti netālredzīgi, ka ministrs ne tikai apgāja rindu, bet arī vairākas dienas ļāva plesties plašumā skandālam par šo tēmu.

Šāda rīcība iznīcināja Belēviča politisko karjeru.

Būtu bijis daudz labāk, ja politiķis būtu uzreiz atzinies, atkāpies no amata un līdz ar to mazinājis spriedzi, kas radusies viņa rīcības dēļ. Protams, vislabāk būtu bijis, ja viņš vispār nebūtu apgājis rindu.

Ja Belēvičs darīja tādas lietas un to zināja vairāk par vienu cilvēku, bija jāsaprot, ka Latvijā to nevarēs noslēpt. Turklāt jocīgi, ka viņš ļāva tik ilgi briest skandālam ap šo jautājumu un meloja premjeram. Belēviča rīcība arī meta ēnu uz premjeru, visu Ministru kabinetu un valdības kolēģiem.

Nav saprotams, kāpēc Belēvičs vispār apgāja rindu, jo no publiski pieejamās informācijas izriet, ka viņam nebija nopietnu veselības problēmu, kā, piemēram, Valsts prezidentam nesen, kad viņš bija dzīvības briesmās.

Iespējams, Belēvičs bija zaudējis realitātes sajūtu politiskajā augstumā.

Politologs arī norādīja, ka Belēvičam būtu ļoti grūti atgriezties uz Latvijas politiskās skatuves. Protams, vēl ir jautājums, ko viņš darīs ar savu Saeimas mandātu.

Šādas lietas sabiedrība nepiedod.

Līdz ar to var prognozēt, ka Belēviča politiskā karjera ir beigusies.

Runājot par nākamo veselības ministru, Rajevskis pieļāva, ka tā varētu būt kompromisa figūra: kāds nepolitisks cilvēks. Ir gan grūti iedomāties, kā varētu atrast nepolitisku personu, kas uzņemtos vadīt šo smago nozari.

Viņš netic, ka veselības nozares priekšgalā varētu nostāties kāds pirmā līmeņa politiķis, bet tieši tāds būtu ļoti vajadzīgs.

Līdaka: Belēvičam bija agrāk jāizskaidro situācija

Demisionējušajam veselības ministram vajadzēja ātrāk, piemēram, jau trešdien, izskaidrot situāciju saistībā ar medicīnisko pakalpojumu saņemšanu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētāja Ingmārs Līdaka.

Viņš prognozēja, ka nākamā ministra kandidāta atrašana būs apgrūtināta.

Līdaka norādīja, ka ikvienam ir tiesības uz valsts apmaksātu medicīnisko pakalpojumu saņemšanu, taču politiķis «neņemas spriest par iespējamu rindu apiešanu». LZP līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka Belēvičam pilnvaras bija jānoliek melošanas dēļ.

«Delna»: Problēmas veselības nozarē ir daudz lielākas par Belēviča gadījumu

Problēmas veselības nozarē ir daudz lielākas par nu jau demisionējušā veselības ministra Belēviča gadījumu, kad pakalpojumi tika saņemti ārpus rindas, aģentūrai LETA sacīja «Delnas» direktors Jānis Volberts. Volberts atzina, ka «Delna» viennozīmīgi

šajā procesā saskata dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu,

tomēr esot vairākas politiķu izteiktas tēzes, kas piesaistījušas «Delna» uzmanību un dara organizāciju bažīgu.

«Tiek plaši runāts, ka veselības nozare ir nesakārtota un sektorā esošie spēlētāji, gan valsts, gan privātie, nezina, ar ko var rēķināties, uz cik ilgu laiku, kad beigsies kvotas, kāda ir kārtība prioritātēm. Šī nozares nesakārtotība rada korupcijas risku un citu procesu sliktu ievērošanu,» sacīja Volberts, norādot, ka līdz ar to katrs iedzīvotājs saņem nekvalitatīvu pakalpojumu.

Rēzeknes slimnīca: Belēvičam šādi rīkoties vajadzējis «jau vakar»

Komentējot Belēviča demisiju, Rēzeknes slimnīcā pauda viedokli, ka šādi viņam vajadzējis rīkoties «jau vakar».

Slimnīcas administrācijā pauda nožēlu, ka informācija par ministra demisiju saņemta, kad jau bija beigusies darba sanāksme, pretējā gadījumā šis jautājums būtu ticis detalizēti apspriests, kā arī pārliecību, ka šāda varētu būt kolektīva kopējā nostāja.

Mediķu arodbiedrības līderis bažīgs par nozares attīstību pēc Belēviča demisijas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris ir noraizējies par to, kas notiks ar veselības nozari pēc ministra Belēviča demisijas.

Keris aģentūrai LETA teica, ka visām pusēm jārespektē Belēviča lēmums par demisiju, taču

viņu māc bažas, kas notiks ar nozares attīstību, jo Latvija šobrīd esot krustcelēs.

Viens no variantiem ir veidot Latvijas veselības aprūpes politiku atbilstoši Pasaules veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem, kā arī Latvijas iedzīvotāju vajadzībām, nostiprinot valsts sektora finansējumu. Otrs variants ir turpināt virzīt nozari uz «privatizēšanu tādā vai citādā formā», kad privāto pakalpojumu sniedzējiem būs nodrošinātas stabilas un lielas peļņas iespējas, skaidroja Keris.

Iesniedz demisijas rakstu

TVNET jau ziņoja, ka Belēvičs šodien Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) iesniedzis demisijas rakstu. Kučinskis viņa demisiju ir pieņēmis. Ministru prezidents pavēstīja, ka Belēvičs ir melojis viņam saistībā ar «rindu lietu».

«Pamatojums no manas puses ir tāds, ka viņš meloja, ko vakar vakarā man arī atzina. Es domāju, ka ļoti labs risinājums bija mana vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), jo šodien jebkurā gadījumā, ja nebūtu pats šo soli spēris, šie fakti acīmredzot būtu uzzināti,» sacīja Kučinskis.

Kā iepriekš vēstīja «Latvijas Avīze», Belēvičs, kurš apņēmies ieguldīt pūles, lai mazinātu garās rindas uz valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, šā gada maijā LOC, iespējams, apgājis rindu, lai viņam tiktu veikta maznozīmīga ķirurģiska operācija.

Savukārt Belēvičs minēto apgalvojumu dēvēja par apmelojumu un solīja cīnīties par taisnību pēc konsultēšanās ar advokātiem. Ministrs trešdien sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka nav izmantojis LOC pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu