Gaujas stāvo krastu Sajūtu parks vilina ar jaunām takām uz zemes un kokos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gaujas stāvo krastu Sajūtu parks šogad svin savas darbības piecu gadu jubileju. Šajā laikā tas ir kļuvis par populāru brīvdabas atpūtas vietu Valmieras iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Šogad parkā apmeklētājiem piedāvā pilnībā rekonstruētu Baskāju taku, grantētas pastaigu takas un ar jauniem elementiem papildinātu gaisa Taku kokos.

Baskāju taka

Gaujas stāvo krastu Sajūtu parkā šogad pilnībā atjaunota Baskāju taka, kas, ņemot vērā apmeklētāju ieteikumus, saīsināta garumā, bet papildinātā ar 15 jauniem elementiem, kas baskāju takas apmeklēšanu padarīs vēl aizraujošāku. Taka izklāta ar dažādiem dabas materiāliem un piemērota iešanai bez apaviem. Baskāju takā izvietoti pieci dizaina elementi un desmit zemo virvju šķēršļi.

Valmieras Drāmas teātra aktrise Regīna Devīte, kura īpašu atpazīstamību ieguvusi ar Zentas lomu seriālā «Ugunsgrēks», atklājusi vasaras aktīvās atpūtas sezonu, apmeklējot Valmieras Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parka baskāju taku. Aktrise pavadīja pēcpusdienu kopā ar saviem mazajiem faniem, pastaigājoties Sajūtu parkā pie gleznainajiem Gaujas krastiem.

Baskāju takas sākuma punkts ir Jāņa Daliņa stadiona viesnīca J.Daliņa ielā 2 Valmierā. Aktrise Regīna Devīte kopā ar saviem mazajiem talanta piekritējiem baskāju takas veikšanu uzsāka no tās sākuma punkta, kur tiek veikts gājiens pa oļiem, zilajām stikla lodītēm, priežu čiekuriem, keramzītu, kakao pupiņu čaumalām un baltajām smiltīm.

Takas turpinājumā izklāti dažādi dabīgi materiāli un tiek pārvarēti jaunizveidoti zemo virvju šķēršļu elementi. Baskāju taka vijās gar Gaujas stāvo krastu, kur izvietots atpūtas zvilnis, uz kura baudīt gleznaino ainavu un Gaujas lokus. Pastaigas noslēgumā ir iespēja palutināt kājas siltās ziedu vanniņās ar gadalaikam atbilstošām piedevām – pumpuriem, ziediem, lapām un ogām.

Regīna Devīte par Gaujas Stāvo krastu apmeklējumu saka: «Sajūtu parkā esmu bijusi vairākkārt un katru reizi atrodu ko jaunu un iegūstu jaunas sajūtas. Pirmo reizi baskāju takā biju kopā ar bērniem. Neskatoties uz to, ka kājās dūrās čiekuri, viņi ar vislielāko interesi baudīja nepierastās sajūtas un ar lielu prieku iesaistījās. Man personīgi ļoti patika tādi jaunizveidotie elementi, kā garie koku pīķi un mucas. Aicinu visus valmieriešus un pilsētas viesus kaut reizi apmeklēt Sajūtu parku un izbaudīt to sirsnību un darbu, ar kādu takas veidotāji strādājuši, lai radītu šo īpašo atpūtas vietu. Ja apmeklēsiet baskāju taku, Jums iepatiksies un vēlēsieties atvest arī savus ciemiņus, jo Sajūtu parks ir viena no skaistākajām vietām Valmierā. Jāsāk ar to, ka iepazīstam, kas mums pašiem ir tuvu un pieejams.»

Taka kokos

Arī Takai kokos šogad izveidoti jauni posmi, palielinot tās kopgarumu par 100 metriem. Taka sākas jau no Jāņa Daliņa stadiona viesnīcas otrā stāva terases un noslēdzas Gaujas otrajā krastā, apmeklētājiem veicot 187 metru troses pārbraucienu pār Gauju, kura laikā var izbaudīt gleznaino Stāvo krastu ainavu no putna lidojuma.

Joprojām ikvienu takas apmeklētāju sagaida pastaiga 5 līdz 8 metrus virs zemes, dodoties pa latviešu spēka zīmju krēsliem, sadzīves darba rīkiem un pirts ķipīšiem.

Trasei nav izteiktas grūtības pakāpes, kā citās jau zināmās trasēs. Tā ir viena liela trase ar grūtākiem atzariem, kas paredzēti tieši «adrenalīna medniekiem».

Pirmo reizi Latvijā tiek izmantota Šveices drošināšanas sistēma «Saferoller». Ar šīs sistēmas palīdzību nav iespējams sevi patvaļīgi atāķēt no drošības troses takas apmeklējuma laikā.

Skriešanas, nūjošanas un pastaigu takas

Šogad Vidzemes Olimpiskais centrs (VOC) sadarbībā ar Burtnieku novada pašvaldību sarūpējis patīkamu pārsteigumu gan sportot gribētājiem un aktīvā dzīvesstila piekritējiem, gan vienkārši skaistas dabas baudītājiem, atjaunojot un paplašinot Sajūtu parka skriešanas un nūjošanas trases.

Īsākā, 7.3 km garā, jau aktīvākajiem valmieriešiem zināma kā dzeltenā trase. Garākā, (paplašināta dzeltenā) 21 km garā, ir VOC un Burtnieku novada pašvaldības kopīgi izveidotā trase.

Gaujas stāvo krastu Sajūtu parkā pirms sezonas ir atjaunotas trašu zīmes un norādes. Tāpat orientējošās norādes uzstādītas paplašinātajā un pagarinātajā trases posmā. Jaunizvēlētais maršruts izveidots skaistā ainavā gar Gaujas upi, un celiņu platums ir ērti pielāgots un pietiekami plašs, lai trasi varētu mērot kopā ar draugiem.

Ir izstrādāta arī jauna skriešanas aplikācija «VOC Trases» – navigācijas un laika fiksēšanas opcijas, kuras būs pielāgotas skriešanas un nūjošanas režīmiem. Aplikācija paredzēta ikvienam Sajūtu parka skriešanas trašu apmeklētājam. Savus trasēs uzstādītos laikus aplikācijas lietotāji varēs gan augšupielādēt sociālajos tīklos, gan vienkārši sekot līdzi to dinamikai. Skrienot jebkurā Sajūtu parka trasē, tās lietotājam tuvojoties kādam nozīmīgam apskates objektam, telefona ekrānā parādīsies attiecīgā objekta informācija un apraksts. «VOC Trases» aplikāciju ikviens interesents īsi pirms pārgājiena sākuma varēs lejuplādēt «Google Store» un «App Store» veikalos bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu