Saistībā ar ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu aizdomās tiek turētas septiņas personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saistībā ar ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu aizdomās tiek turētas septiņas personas, valstij nodarīti vairāk nekā 220 tūkstošu eiro lieli zaudējumi; visticamāk, zaudējumi ir krietni lielāki, pirmdien teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš

VID vadītāja Ināra Pētersone skaidroja, ka dienests aktīvi strādā, lai novērstu dažādas pretlikumības. Dienests esot daudz pētījis jau vairākus gadus, lai varētu identificēt dažādas problēmas. «Arī šis gadījums pierāda, ka darāmā ir daudz, arī likumdevējam, uzlabojot esošo regulējumu,» teica Pētersone. Ņemot vērā, ka nauda ir nepieciešama visiem, tostarp drošībai un veselībai, jāstrādā, lai nodokļi tiktu iekasēti pēc iespējas vairāk un efektīvāk.

VID Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš skaidroja, ka kriminālprocess ir sākts šā gada martā par ekskluzīvu automašīnu ievešanu Latvijā kontrabandas ceļā, tās nedeklarējot. Patlaban zaudējumos aprēķināti vairāk nekā 220 tūkstoši eiro. Summu veido nesamaksātais muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis. Pašlaik zināms, ka šādā veidā ievesti 28 ekskluzīvi spēkrati, taču jau tagad esot skaidrs, ka ievests vēl vairāk automašīnu.

«Automašīnas ar Krievijas numuriem ievestas Latvijā, šeit tās reģistrētas, bet pēc tam, piemēram, kāds Latvijas uzņēmums šādas automašīnas iegādājies Vācijā. Pētot noskaidrots, ka Vācijā nav šādu uzņēmumu, bet dokumenti ir viltoti,» noziedznieku shēmu atklāja Podiņš.

Pagājušajā piektdienā tika veiktas 11 kratīšanas, aizturēta personu grupa, kas nodarbojās ar spēkratu ievešanu, un kratīšanas laikā izņemta virkne pierādījumu, kas apliecina noziedzīgas darbības. Septiņām personām piemērots aizdomās turētā statuss.

Pētersone norādīja, ka dienests pie šīs lietas strādāja jau no pērnā gada augusta. «Mašīnas no Krievijas netika ievestas ar treileri, tās tika iebrauktas,» teica Pētersone un piebilda, ka uzreiz pēc tam tika veikti «pirkumi» no Vācijas.

Cenas šīm automašīnām bijušas krietni zemākas, tāpēc pircējus tām nebijis grūti atrast.

Ziņots, ka VID Muitas policija atklājusi vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu, kuru, iespējams, pieseguši Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Krāpnieki no Krievijas ieveduši tādas ekskluzīvas automašīnas, kā «Ferari», «Range Rover» un citas.

Mašīnas Latvijas - Krievijas robežu šķērsojušas savā gaitā, nevis uz treileriem. Pēc tam tās liktas pagaidu uzskaitē, bet vēlāk pārdotas. Latvijas Televīzija vēsta, ka CSDD amatpersonas, reģistrējot mašīnas jau ar Latvijas numurzīmēm, ignorējušas faktu, ka tās sākotnēji ievestas no Krievijas un ka par tām jāmaksā ievedmuita.

Shēmas rezultātā valsts budžetam secen gājuši simtiem tūkstoši eiro. Savukārt legalizētās mašīnas kļuva par Eiropas Savienības izcelsmes spēkratiem, ko tālāk var brīvi pārdot citās valstīs. Latvijas Televīzijas neoficiālā informācija arī liecina, ka aizdomās par šo pārkāpumu, iespējams, vairāki CSDD darbinieki aizturēti.

Savukārt CSDD norādījis: ņemot vērā, ka šīs automašīnas tika reģistrētas Latvijā un ka jebkura transportlīdzekļa reģistrācija notiek, iesaistot CSDD darbinieku, tad loģiski, ka, izmeklējot lietu, būtu jāpārbauda, vai reģistrācijā iesaistītie darbinieki nav kaut kādā veidā saistīti arī šajā noziedzīgo nodarījumu shēmā. Acīmredzot tāpēc arī vakar tika veikta šo CSDD darbinieku nopratināšana.

Iepazīstoties ar kriminālprocesā figurējošo automašīnu reģistrācijas materiāliem, CSDD šobrīd komentē, ka direkcijas darbinieku rīcībā nav konstatēti ne Ministru kabinetā apstiprināto Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumu, ne arī reģistrāciju regulējošo iekšējo normatīvu pārkāpumi. Automašīnas ievestas no Vācijas un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Šādos gadījumos, kā to arī noskaidrojuši VID darbinieki, muitas kravas deklarācija reģistrācijai nav jāiesniedz.

CSDD reģistrāciju veic uz iesniegto dokumentu pamata. No tiem nevar konstatēt, vai automašīna iebraukusi savā gaitā vai ievesta ar auto vedēju. Visi šie dokumenti tiek ieskenēti un jau 12 gadus ir pieejami elektroniskā veidā pārbaudei un analīzei arī VID darbiniekiem. Šobrīd CSDD ir nodrošinājusi iespēju jebkurā brīdī ieskatīties reģistrāciju pamatojošos dokumentos vairāk nekā 750 VID darbiniekiem, lai pārbaudītu jebkuru operatīvo informāciju, tai skaitā to, kuru par aizdomīgiem darījumiem CSDD vēl šim dienestam nosūta papildus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu