Merkele: Nākamais gads būs grūts

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien Jaunā gada apsveikumā brīdina, ka priekšā gaidāms grūts gads, it īpaši eirozonai, taču ir arī labi iemesli būt pārliecinātiem.

«Vācijai klājas labi, lai arī, nešaubīgi, nākamais gads būs grūtāks nekā 2011,» teikts Merkeles runā, kas tiks translēta sestdienas vakarā.

Viņa norāda, ka 2011.gads bijis lielu pārmaiņu gads, tādu kā Arābu pavasaris un katastrofa Fukušimas AES, kas galu galā likusi Vācijai pieņemt lēmumu līdz 2022.gadam atteikties no atomenerģijas.

Taču arī Eiropa ir piedzīvojusi pārmaiņas, piebilda kanclere. «Šeit parādu krīze joprojām mūs tur sasprindzinājumā,» sacīja Merkele.

Viņa arī stingri aizstāv Eiropas projektu. Uzskaitot, ko šis projekts ir piedāvājis pēdējos 50 gados kontinentam, Merkele min «mieru, brīvību, cilvēktiesības un demokrātiju».

Pēc Merkeles teiktā, Eiropa pieaug, ejot cauri krīzei, pat ja «ceļš tās pārvarēšanai ir garš un nebūs bez neveiksmēm. Taču šī ceļa galā Eiropa iznāks spēcīgāka, nekā tā tajā iegāja.»

«Vācijā ir labi iemesli būs pārliecinātiem,» sacīja Merkele, norādot, ka Vācijas konkurētspēja ir cietusi mazāk nekā tās Eiropas partneriem, turklāt bezdarba līmenis ir mazākais 20 gados.

Kā liecina ceturtdien publiskotas aptaujas dati, neskatoties uz eirozonas parādsaistību problēmām, katrs otrais vācietis uz 2012.gadu raugās vairāk ar cerībām nekā satraukumu,

Pētījumu centra «Allensbach» veiktā aptauja norāda, ka 49% respondentu ir optimistiski noskaņoti par gaidāmo gadu, salīdzinot ar 17%, kuri pauda bažas, un 26%, kuru noskaņojums ir skeptisks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu