Seši neatkarīgie Saeimas deputāti plāno dibināt savu biedrību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No Zatlera Reformu partijas (ZRP) Saeimā ievēlētie seši neatkarīgie deputāti nākamā gada sākumā plāno dibināt savu biedrību. Grupas līderis Klāvs Olšteins vēl neprognozē, vai uz biedrības bāzes kādreiz varētu izveidot partiju, jo tagad neviens nevarot paredzēt, kas būs pēc trijiem gadiem, kad beigsies šīs Saeimas pilnvaras.

Atsevišķi šīs grupas deputāti "Dienai" pieļāvuši, ka varētu startēt uz nākamo Saeimu arī no kādas jau esošās partijas saraksta. Zinot, cik grūti jaunu un spēcīgu partiju ir bijis izveidot tādiem spilgtiem līderiem kā bijušajam "Pilsoniskās savienības" priekšsēdim Ģirtam Valdim Kristovskim vai bijušajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram, pagaidām nav redzams, kā tas varētu izdoties mazāk pazīstamiem politiķiem, norāda laikraksts.

Dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas par aiziešanu no ZRP paziņoja seši no tās ievēlētie deputāti Klāvs Olšteins, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Jānis Upenieks, Jānis Junkurs un Viktors Valainis. Vairāki no viņiem ir gados jauni. Politiskā pieredze ir Olšteinam, kas jau bijis ievēlēts Saeimā no "Vienotības".

Būšot liberāla organizācija "stipri pa labi"

Olšteins neatklāja, kā varētu dēvēt jauno biedrību, taču, stāstot par to, viņš uzsvērti runāja par tās ideoloģiju - tā būšot liberāla organizācija "stipri pa labi", akcentējot ekonomiskos jautājumus. Jau iepriekš bija izskanējis, ka tiem, kuru interesēs bijusi sešnieka atšķelšana, ar to ir par maz, un mērķis esot lielākos apmēros paretināt ZRP rindas reģionos. Olšteins to noliedz - biedrības nodoms neesot pārvilināt cilvēkus no citiem politiskajiem spēkiem, bet gan pulcēt jaunus domubiedrus, kas deputātus uzmeklējot Saeimā vai rakstot vēstules. Iepriekš, sazinoties ar ZRP nodaļām, to pārstāvji arī apgalvoja, ka cilvēku pāriešana pie Olšteina nenotiekot.

Šī deputātu grupa ir atbildīga par Satiksmes ministriju un cer, ka drīzumā saņems tai apsolīto parlamentārā sekretāra amatu. Olšteins domā, ka šo posteni vajadzētu ieņemt tieši viņam, jo tā grupa ir lēmusi. No pārējiem koalīcijas partneriem iepriekš bija izskanējis piedāvājums deleģēt citu cilvēku, kas tika skaidrots ar vēlmi būt drošiem, ka amats netiks izmantots ietekmes nostiprināšanas nolūkos. To varētu izdarīt, piemēram, izmantojot ministrijas informāciju kādu cilvēku interesēs. Arī to Olšteins noliedz - parlamentārā sekretāra pienākumi esot skaidri, šis cilvēks veido ministrijas saikni ar parlamentu.

Dumpinieki apdraud vairākumu

Ja sešnieks, kaut ko iekārotu nesaņēmis, sadumpotos, koalīcijai, kam pašlaik ir 56 balsis, vairs nebūtu vairākuma. "Vienotība" esot nodrošinājusies pret šādiem gadījumiem ar opozīcijas atbalstu, ko garantētu agrākās sadarbības pieredze ar tajā palikušo Zaļo un zemnieku savienību. Valda Dombrovska ("Vienotība") valdībai ir pieredze, strādājot arī mazākumvaldības apstākļos, norāda "Diena".

Olšteins uzskata šo valdību par iespējami labāko un neplāno destabilizēt tās darbu. Testa balsojums bija par valsts budžetu, atzina Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), kas bijušo kolēģu darbību raksturo kā konsekventu. Olšteins arī Vjačelsava Dombrovska vadītajā Tautsaimniecības komisijā esot aktīvs. "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sešu neatkarīgo deputātu statusā nesaredz riskus, taču atzīst, ka viņiem vēl sevi ir jāpierāda kā nobriedušiem politiķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu