Osipova valsts karoga zaimošanas lietu skatīs Augstākajā tiesā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Krimināllietu, kurā Kurzemes apgabaltiesa iepriekš attaisnojusi valsts karoga zaimošanā apsūdzēto partijas «Par dzimto valodu!» līderi Jevgēņiju Osipovu, skatīs Augstākajā tiesā (AT), informēja Kurzemes apgabaltiesas tiesneša palīdze Baiba Andersone.

Lietas materiāli tiks nosūtīti skatīšanai AT, jo par šo Kurzemes apgabaltiesas spriedumu kasācijas protestu ir iesniegusi Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra, un tiesa kasācijas protestu ir pieņēmusi, skaidroja Andersone.

Kā ziņots, Kurzemes apgabaltiesa, apelācijas instancē skatot krimināllietu, kurā par publisku Latvijas valsts karoga kā Latvijas valsts simbola zaimošanu apsūdzēts Osipovs, 30.martā Osipovu atzina par nevainīgu un attaisnoja. Tiesa šādu spriedumu pamatoja ar to, ka tās ieskatā sarkanbaltsarkanā lentīte neatbilst valsts simbola, kas tiek lietots dekoratīvos nolūkos, statusam. Tādējādi tā nav atzīstama par noziedzīgā nodarījuma priekšmetu Krimināllikuma 93.panta izpratnē, kas paredz kriminālatbildību par valsts simbolu - karoga, ģerboņa un himnas - zaimošanu. Vienlaicīgi tiesa norādījusi, ka Osipova darbības konkrētajā gadījumā no morālā viedokļa ir klaji neētiskas, nihilistiskas un ļoti plaša personu loka nacionālo jūtu aizvainojošas.

Kurzemes apgabaltiesa lēma citādāk nekā Liepājas tiesa, kas pērn maijā, skatot lietu pirmajā instancē, atzina Osipova vainu valsts karoga zaimošanā un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Osipovs šo pirmās instances spriedumu pārsūdzēja.

Jau ziņots, ka Osipovs 2013.gadā valsts svētku laikā sociālajā vietnē «Facebook» ierakstīja, ka viņa meita no skolas atnesusi sarkanbaltsarkanu «figņu». Lentītes skolēniem dalītas Lāčplēša dienā, un viņš aizliedzis savam bērnam izmantot pie apģērba lentīti «puvušu asiņu krāsā». Osipova izteikumi izraisīja plašu nosodījumu sociālajos tīklos.

Kriminālprocesu par Osipova rīcību sāka Drošības policija (DP). Ar iesniegumu DP izvērtēt Osipova rīcību bija vērsies tolaik Vidzemes Augstskolas Politoloģijas programmas students, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK biedrs (VL-TB/LNNK) Artis Spertāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu