Ušakovs "kompromat.lv" žurnālista aizturēšanu nekomentē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) portāla "kompromat.lv" žurnālista Leonīda Jākobsona aizturēšanu nekomentē, taču uzticas Valsts policijai, kas izmeklē, kurš uzlauza mēra elektronisko pastu. Ušakovs sākumā sacīja, ka uzticas tam, ko dara Valsts policijas darbinieki, līdz ar to viņam nevarot būt nekādu citu komentāru.

Ušakovs arī neizpauda, kādas, pēc viņa domām, ir versijas, kurš varēja uzlauzt elektronisko pastu.

Uz jautājumu, vai tieši Jākobsons vainojams pie elektroniskā pasta uzlaušanas, mērs atbildēja: "Es arī pat neko nevaru teikt, jo tieši tāpēc ir izveidota policija, kas izmeklē lietas. Es savā iesniegumā norādīju, ka man ir uzlauzts elektroniskais pasts un par to es varu secināt, lasot materiālus, kas tika publicēti konkrētajā portālā. Attiecīgi tālāk rīkojas policija."

Uz Jākobsona teikto, ka viņa aizturēšana ir atriebība par to, ka viņš publicējis saraksti, Ušakovs sacīja: "Ja tas būtu, piemēram, Rīgas pašvaldības policijas darbinieks, kas viņam liktu samaksāt sodu par nepareizi novietotu mašīnu, tad teorētiski viņš varētu domāt pat to, ka tas ir politiskas izrēķināšanās piemērs. Bet es uzticos Valsts policijas darbiniekiem."

Attiecībā uz portāla iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt, vai sarakste neliecina par mēra iespējamām nelikumībām, Ušakovs minēja, ka Jākobsonam kā jebkuram Latvijas pilsonim ir tiesības vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar lūgumu izvērtēt savas aizdomas par jebkāda cilvēka rīcību.

Jau ziņots, ka Ušakovs iesniegumā Valsts policijai lūdza izmeklēt gadījumu par elektroniskā pasta noplūdi. Ušakovs ir pārliecināts, ka viņa elektroniskais pasts ir uzlauzts, kā arī, pēc viņa teiktā, daļā no publiskotajām vēstulēm saturs ir grozīts.

Ekonomisko Noziegumu apkarošanas pārvaldē, pamatojoties uz saņemto Ušakova iesniegumu, 23.novembrī tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

Šīs lietas ietvaros ceturtdien aizturēts portāla "kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons. Kratīšanā atsavināts dators, vairāki telefoni, apmēram 300 disku.

Žurnālists uzskata, ka kratīšana un aizturēšana notikusi kā atriebība par to, ka viņš publicējis Ušakova elektroniskā pasta saraksti. Jākobsons no liecībām atteicies.

Savam advokātam viņš darījis zināmu, kur ieguvis Ušakova elektroniskā pasta saraksti, proti, žurnālistam anonīmi nosūtīta interneta vietne, caur kuru sarakste bijusi aplūkojama.

Savukārt Ģenerālprokuratūra saņēma portāla "kompromat.lv" iesniegumu par Ušakova elektroniskā pasta saraksti, tostarp, iespējams, ar Krievijas vēstniecības pārstāvi. Iesniegumu Ģenerālprokuratūra pēc piekritības pārsūtīja Valsts policijai. Iesniegums prokuratūrā bija nodots, lai tā izvērtētu, vai sarakste neliecina par Ušakova iespējamām nelikumībām.

Iesniegums ir saņemts, un tiek izvērtēta tā tālākā virzība

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē pēc Jākobsona iesnieguma sākts kriminālprocess par interneta vietnes "kompromat.lv" uzlaušanu. Pagaidām kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Pašlaik portāls nedarbojas.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka atsevišķiem medijiem pilnā apmērā vai pa daļām ir noplūdināta Ušakova elektroniskā pasta sarakste – vairāki tūkstoši vēstuļu.

Par Ušakova elektroniskā pasta sarakstes kopiju nonākšanu portāla rīcībā nesen paziņoja interneta portāls "kompromat.lv".

Sarakste rāda, ka par spiegošanu aizdomās turētajam Krievijas vēstniecības Rīgā darbiniekam Aleksandram Hapilovam, kurš 2009.gada pavasarī bija spiests pamest Latviju, iespējams, Ušakovs sūtījis diezgan nepārprotama satura vēstījumus, kas varētu liecināt arī par Krievijas vēstniecības finansējuma saņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu