Latvijas bērnu modeļu aģentūru biznesā atkal skandāls (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teju pirms gada atklātībā nākušie modeļu biznesa aizkulišu nesmukumi nav lieguši iesaistītajām personām turpināt savu, iespējams, noziedzīgo uzdarbošanos. Kā tas ir iespējams?

Vai gada laikā, kopš policija sāka izmeklēšanu, situācija bērnu modeļu aģentūrās tiešām nav uzlabojusies un atkal ir jārunā par iespējamu cilvēktirdzniecību un Latvijas bērnu un jauniešu seksuālu izmantošanu citās valstīs?

LNT Ziņas teju pirms gada sabiedrībai pavēstīja par bērnu iespējamu seksuālo izmantošanu modeļu biznesā. Lai arī pagājis krietns laiks, taustāmu rezultātu izmeklēšanas gaitā aizvien nav. Šķiet, ka policija vismaz pagaidām ir bezspēcīga šīs problēmas risināšanā.

Skandāls par nelikumībām dažās bērnu modeļu aģentūrās sākās teju vai pirms gada. Pret Olgu Kosakeviču tika sākts kriminālprocess. Izmeklēšana turpinās. Olga Kosakeviča tagad ir Olga Mauri. Viņa atkal ir iesaistījusies modeļu biznesā. Izveidotā modeļu skola "New Face" piedāvā gan dažādas nodarbības, gan aicina meitenes doties uz Itāliju un Franciju. Turklāt vairs pat netiekot slēgti līgumi ar bērnu vecākiem, bet gan lūgts izsniegt pilnvaras aģentūras darbiniekiem. To pavadībā meitenes dodoties uz ārzemēm, kur viņām tiekot piedāvāts sniegt seksuāla rakstura pakalpojumus, norāda Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Laila Rieksta-Riekstiņa, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja: "Es nevaru apgalvot, mēs neveicam policijas darbības par to, ka tas tā tiešām notiek, taču joprojām ir informācija, ka meitenēm ārzemēs tiek piedāvāts sniegt seksuāla rakstura pakalpojumus. Viņām no telefona tiek izņemta tā karte, kas ļauj sazināties ar Latviju. Tiek radīta situācija, ka jāizvēlas, vai sniegt seksuāla rakstura pakalpojumus un saņemt varbūt kādu līgumu, bet pēc tam izrādās, ka ne vienmēr līgumu iespējams saņemt. Patiesībā meitenes tiek šantažētas, maldinātas. Viņām tiek iedvesta sajūta, ka tikai tad, ja viņas sniegs šos pakalpojumus, tikai tad viņas gaida nākotne."

Modeļu aģentu asociācija, aptaujājot visas meitenes, kurām bijis jebkāds sakars ar minētās Olgas darbību modeļu biznesā, atklāja, ka meitenes tikušas ietekmētas un pierunātas veiksmīgas modeles karjeras izveidei stāties seksuālās attiecībās ar aģentūras pārstāvi Milānā. Pēc asociācijas domām, policija vai nu nespēj, vai negrib cīnīties ar šo problēmu.

Ieva Līpiņa, Modeļu aģentu asociācijas vadītāja: "Mēs esam dusmīgi uz valsti, ka skandāls tika celts gadu atpakaļ, problēmas tiek risinātas gadu atpakaļ, publiski tiek kaut kas pateikts, pie tam netiek pateikts līdz galam, kas traucē visam šim biznesam. Tas nopietni iedragā tos, kas strādā godīgi."

Asociācija piebilst, ka policijas nespēja cīnīties ar šādiem darboņiem atturot arī izmantotās meitenes par notikušo runāt.

Ieva Līpiņa: "Saprotiet, man vairs negribas viņas mocīt. Policija apsola, ka ar katru meiteni individuāli parunāsies, beigās tas beidzas ar zvanu - tu esi bijusi izvarota?"

Policija izmeklēšanas gaitu komentē atturīgi, vien atzīst, ka cilvēktirdzniecību, par ko tiek vākta informācija, pierādīt viegli nebūs, jo Itālijā, iespējams, notikušajām darbībām vardarbības pazīmju nav.

Arturs Vaišļa, ONAP pārstāvis: "Šo informāciju pagaidām nevēlamies sniegt, kamēr neesam saņēmuši no kompetentām Itālijas tiesībsargājošām institūcijām atbildi. Prostitūcijā viņas netika iesaistītas. Cilvēktirdzniecībā ir tāds brīdis, ka tiek vākti pierādījumi, viss atduras pret Itālijas pusi. Mēs esam palūguši mūsu pārstāvji "Eurojust", viņš paātrina izpildes gaitu valstī."

Policija arī atzīst, ka minētās Olgas jaunizveidotās modeļu skolas darbību apturēt nevar. Kriminālsodāmas darbības tā neveicot. Gan policija, gan modeļu asociācija, gan bērnu tiesību aizstāvji visi kā viens uzsver - jāuzmanās pirmkārt ir vecākiem, kuri savus bērnus ved uz modeļu skolām. Pirms paraksta kādu līgumu, vajag iepazīties ar tā nosacījumiem. Vecāki nereti paši esot nevērīgi vai sliktākajā gadījumā - pat aizmiglotu skatienu, lielas naudas solījumu dēļ ir gatavi uzticēt bērnu vienalga kam.

Jāpiebilst, ka patlaban tiek izstrādātas izmaiņas likumdošanā, kas nākotnē stingrāk regulēs iesaistīšanos bērnu modeļu biznesā. Ar to varēšot nodarboties tikai licencētas modeļu skolas un aģentūras. Jaunie noteikumi varēs stāties spēkā nākamā gada janvārī. Ja šie noteikumi būtu spēkā jau šobrīd, tad tādas personas kā Olga Mauri, pret kuru ir sākts kriminālprocess, jaunu modeļu skolu atklāt nevarētu.

Izdevās sazināties ar pašu modeļu skolas vadītāju. Viņa jebkādas nelikumīgas darbības noliedz.

Olga Mauri: "Nu, tas laikam jāizlemj policijai, mūsu valstij. Es esamu paklausīga pilsone. Un, ja tiesībsargājošās iestādes nolems, ka es nedrīkstu strādāt, tad es nedrīkstēšu strādāt, man jāklausa. Ja nolemj, ka es varu strādāt, un viņi nolēma, ka es to varu darīt, tad es strādāšu. Bet tas, ka asociācija ir vai nav par kaut ko satraukusies, nu, es nezinu, par ko viņi ir uztraukušies."

Kāpēc šobrīd nevar pierādīt meiteņu izmantošanu ārzemēs? Pēc policijas sniegtās informācijas var secināt, ka problēmas ir vairākas. Jau pieminētā nesakārtotā likumdošana. Arī tas, ka meitenes, kuras, iespējams, ārzemēs tika izmantotas, bija sasniegušas 16 gadu vecumu. Tā kā vardarbības pazīmju nav, viņas nav turētas arī nebrīvē un nav iesaistītas prostitūcijā, sanāk, ka meitenes ir piekritušas iesaistīties seksuālos sakaros labprātīgi.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu