Māmiņu algu vietā plāno pieņemt vecāku pabalstu bez griestiem (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversmes tiesa atzinusi, ka bērna kopšanas pabalsta maksimālā apjoma ierobežojums atbilst Satversmei.

Māmiņu algas tiks izmaksātas robežās no 56 latiem (minimālais apjoms) līdz 392 latiem (maksimālais apjoms, arī tad, ja sociālās iemaksas būs veiktas no ievērojami lielākas algas). Labklājības ministrija (LM), kas vēl pirms Satversmes tiesas sprieduma izteica viedokli, ka ierobežojums jāatceļ, plāno ieviest vecāku pabalstu, kam nebūtu nekādu griestu.

Pieteikumu Satversmes tiesā bija iesniegušas vairākas sievietes, uzskatot, ka tās bērnu mātes, kuru atalgojums pārsniedz 560 latu mēnesī, tiek nepamatoti diskriminētas, jo viņas nesaņem pabalstu 70 procentu apjomā no sava atalgojuma. Personai, kas kopj bērnu vecumā līdz gadam un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bērna kopšanas pabalsts pašlaik ir 70 procentu apmērā no mēneša algas, bet ne mazāk kā 56 lati un ne vairāk kā 392 lati mēnesī. Nestrādājošie vecāki saņem 50 latu pabalstu.

Satversmes tiesa secināja, ka bērna kopšanas pabalsts, lai arī tā apjoms lielā mērā atkarīgs no sociālās apdrošināšanas iemaksām, ir sociālā palīdzība, nevis sociālās apdrošināšanas pakalpojums, tāpēc pieteikuma iesniedzējām nav tiesību saņemt bērna kopšanas pabalstu proporcionāli sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Tomēr, visticamāk, māmiņu algu ierobežojums tuvākā nākotnē varētu tikt atcelts, jo LM savas darbības stratēģijā nākamajiem trim gadiem min ieceri atteikties no pabalsta apmēra ierobežojumiem. To varētu īstenot, mainot bērna kopšanas pabalsta līdzšinējo finansēšanas avotu – nevis no valsts pamatbudžeta, kā tas ir tagad, bet no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta.

"Esam paredzējuši vecāku pabalsta ieviešanu, ko piešķirtu sociāli apdrošinātām personām par bērna līdz gada vecumam kopšanu. Vecāku pabalstu, tāpat kā tagad, paredzēts noteikt 70 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, un tā lielums būs atkarīgs no vecāka veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām. Būtiskākais jauninājums – šim pabalstam nebūtu griestu," Neatkarīgajai atzina LM Komunikāciju departamenta direktore Lelde Rāfelde. Pabalstu plānots ieviest no 2008. gada, un tas aizvietotu pašreizējo bērna kopšanas pabalstu, ko maksā no valsts pamatbudžeta.

Pastāvošais pabalsta ierobežojums attiecas uz vairākiem simtiem cilvēku – vidēji mēnesī ap 650 cilvēku. Pabalstu par bērna līdz gada vecumam kopšanu saņem vairāk nekā 16 000 cilvēku mēnesī. Bērna kopšanas pabalsta vidējais lielums pašlaik ir 69,99 lati, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu