Kā savu dzīves nogali Latvijā vada pazīstami aktieri? (141)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no nedēļas diskusiju tematiem bija par pieminekļa vietas izvēli nesen mūžībā aizgājušajai Vijai Artmanei. Izrādās gan, ka pēc Latvijas likumiem jāpaiet desmit gadiem, lai par to sāktu domāt. Bet vēl pirms mēneša sabiedrībai nācās runāt, kas notiek ar izciliem skatuves meistariem mūža nogalē. Tā vien šķiet, ka teiciens "aktiera mūžs ir kā brīnišķa dziesma" ir par ārzemniekiem. Pašu mājās šai dziesmai ir minora akordi.

Aktrises Andas Zaices atveidotajai Sīkstuļa kalponei filmā par Sprīdīti iespējams klājas labāk pat nekā aktrisei reālajā dzīvē. Viņa jau divus gadus dzīvo Ogrē īrētā dzīvoklī. Netālajā tirgū gan sev, gan savam kaķim mēģina sarūpēt lētāku iztikšanu, lai varētu nomaksāt ikmēneša īri.

Anda Zaice, aktrise: "Kad atnes komunālos man rokas kājas sāk drebēt, es vispirms atlieku nost, lai neredzu to ciparu, tad saņemos un, tad jāsāk lūgt palīdzība."

Andas Zaices pēdējo darba vietu Jaunatnes teātri likvidēja 1992. gadā. Kopš tā laika aktrise ir cīnījusies un arī uzvarējusi daudz dzīves piespēlētas grūtības to starp arī cukura diabētu.

Slimība aktrisi vienbrīd pat bija nolikusi uz gultas, taču Anda nepadevās un pašlaik jūtas tīri labi.

Kā no laivas izsviesti palika arī citi Jaunatnes teātra aktieri, tā notika arī ar Andas Zaices kolēģi Ludmilu Leimani. Ja šis sievietes seju vairs nepazīstat, tad balsi gan noteikti atceraties. Šī aktrise lasot ir iedzīvinājusi ne vienu vien pasaku.

Ludmila Leimane – Vītoliņa, aktrise: "Mēs bijām kongresa namā iestudējām lugu. Un ienāca Putniņu Pauls un paziņoja, ka teātra vairs nav."

Tolaik vecākajiem aktieriem piešķīra 28 latu pensiju un tālāk katrs varēja kulties kā vien spēj.

Ludmila Leimane – Vītoliņa: "Piecpadsmit gadus nostrādāju zupas virtuvē. Fiziski smags darbs, nevienam to nevēlu."

Tāpat kā ar Jaunatnes teātra aktieriem pēc neilga laika notika arī ar Operetes dziedošajiem māksliniekiem. Viens no viņiem skanīgās balss īpašnieks Juris Pučka.

Nē, Juris Pučka nav kļuvis par veiksmīgu uzņēmēju. Viņš Rīgā vienā no Brīvības ielas pagalmiem apsargā noliktavas un automašīnu stāvvietu.

Juris Pučka, Operetes aktieris: "Kā es vienmēr smejos, es esmu pasniedzējs. Man jautā – ko tu pasniedz? Atslēgas mēteļus. Ir grūti, ir grūti, bet tad jāsaka – kam šinī laikā ir viegli?"

Operetes un Jaunatnes teātra aktieri diemžēl palikuši bāreņu lomā. Teātri, kas pārmaiņu laikus pārdzīvoja par saviem senioriem vēl rūpējas. Taču par aizgājušo teātru māksliniekiem valsts līmenī galva nesāp nevienam.

Šo problēmu labi izprot Dace Makovska. Pati Liepājas teātra aktrise būdama uz daudzu aktieru grūtībām ar vienaldzību nespēj noskatīties.

Dace Makovska, aktrise, Latvijas Teātra radošo personību atbalsta fonda vadītāja: "Mums visiem, kamēr esam jauni, liekas, ka vecums uz mums neattiecas, nav arī slimības, bet tas notiek ļoti ātri."

Daudzi aizgājušo laiku aktieri vēl tiek meklēti. Nonākuši grūtībās aktieri bieži lepni neatzīst, ka viņiem nepieciešama palīdzība.

Fonds nodibināts nesen un tagad notiek problēmu apzināšana. Ir izveidots ziedojumu konts un palaikam teātros notiek labdarības izrādes. Par saziedoto naudu un naudu no izrādēm fonds aktieriem pērk veselības apdrošināšanas vai apmaksā īri, vai ko citu, kas tobrīd ir nepieciešamākais.

Konts ziedojumiem - "Latvijas Teātra radošo personību atbalsta fonds" - AS "SEB banka" LV65 UNLA 0050 0124 3236 5

Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu