Kastēns piesardzīgi vērtē ziņas par Īrijas latviešu atgriešanos mājās (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP/LC) piesardzīgi izturas pret ziņām, ka pieaugošā bezdarba dēļ arvien vairāk Īrijas latviešu atgriežas Latvijā.

Kā, tiekoties ar Publiskās un privātās partnerības asociācijas pārstāvjiem, norādīja ministrs, vienīgais veids, kā panākt šo cilvēku atgriešanos, ir piedāvāt izdevīgus ekonomiskus apstākļus.

Kā secinājuši ministra sekretariāta darbinieki, tiekoties ar Īrijā dzīvojošajiem latviešiem, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai Īrijā, šie cilvēki nevis meklē iespējas atgriezties Latvijā, bet dodas tālāk uz tām zemēm, kuras ekonomiskā krīze tik būtiski nav skārusi. Populāri galamērķi šobrīd ir Kanāda un Jaunzēlande.

Kā pastāstīja sekretariāta ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta nodaļas vadītāja Dana Heiberga, lai arī ir grūti noteikt, cik daudz latviešu no Īrijas dodas tālāk uz Kanādu, palielinājusies latviešu aktivitāte šajā zemē, kas varētu liecināt arī par Kanādā dzīvojošo latviešu skaita palielināšanos.

Viņa arī norādīja, ka salīdzinājumā ar ASV un vairākām Eiropas valstīm Kanādu krīze ir skārusi mazāk un tās darba tirgū joprojām ir pieprasījums, piemēram, pēc būvniecības nozarē strādājošajiem. Piedevām kopš 2007.gada 31.oktobra Kanāda ieviesusi bezvīzu režīmu ar Latviju, kas atvieglo ekonomisko emigrantu nokļūšanu šajā zemē.

"Jebkurā gadījumā sarunas ar Īrijā dzīvojošajiem latviešiem liecina, ka daudzi no viņiem Latvijā atgriezties nevēlas," norādīja Heiberga. Arī sekretariāta vadītājs Juris Asaris norāda, ka lielākā daļa ārzemēs dzīvojošo latviešu Latvijā atgriežas patriotisku jūtu vadīti, tomēr, ja valsts par ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem neliksies ne zinis, viņi dosies tālāk uz jaunām zemēm.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu