Atzinīgi vērtē iestāžu darbu Sudānas ķīlnieku atbrīvošanā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

"GM Helicopters", kuras trīs darbinieki ilgāk nekā mēnesi bija saņemti par ķīlniekiem Sudānā, atzinīgi vērtē Latvijas valsts iestāžu rīcību nolaupīto cilvēku atbrīvošanā, teikts "GM Helicopters" valdes priekšsēdētāja Aivara Bebriša vēstulē plašsaziņas līdzekļiem.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Viņš arī noliedz pārmetumus par valsts iestāžu neprofesionalitāti. Kā skaidro Babrišs, viņš regulāri ticis informēts par Ārlietu ministrijas veiktajām diplomātiskajām aktivitātēm, iesaistot krīzes risināšanā gan atsevišķu valstu, gan starptautisko organizāciju pārstāvjus, kā arī ikdienā strādājot ar nolaupīto ģimenēm. Regulāra sadarbība uzņēmumam bijusi arī ar Drošības policijas Pretterorisma centru, taču konkrētus faktus par viņu ieguldījumu, kā arī sadarbību ar citu valstu specdienestiem viņš neesot tiesīgs atklāt.

 "Ar šo atklāto vēstuli vēlos pielikt punktu jebkādām spekulācijām, aicināt sabiedrību uz izpratni par situācijas sarežģītību, kā arī vēlreiz aicināt masu medijus respektēt mūsu lūgumu nevairot spekulatīvas versijas par notikušo un neradīt papildu apdraudējumu Sudānā strādājošajiem Latvijas pilsoņiem un ANO pārstāvjiem," teikts uzņēmuma vadītāja izplatītajā vēstulē.

Babrišs norāda, ka iepriekš izplatītā informācija, ka ķīlnieku nokļūšanā brīvībā liels nopelns ir pašiem komandas locekļiem, nav pretrunā ar patiesajiem notikumiem.

"Apgalvojumu par to, ka nekādas "atbrīvošanas operācijas" nav bijis, var paust tikai cilvēki, kas nav mēģinājuši iedziļināties ķīlnieku situācijas Āfrikā sarežģītībā un bīstamībā," vēstulē pauž Babrišs.

Vēlmi pēc iespējami mazākas publicitātes par šo gadījumu izteica pati "GM Helicopters" vadība - kompānijai joprojām Sudānā atrodas citas helikopteru ekipāžas darbinieki un jebkāda informācija par šīs firmas darbinieku iesaistīšanos apšaudēs var izprovocēt atriebību un apdraudēt Sudānā palikušos pilotus, skaidro uzņēmuma vadītāj.

Babrišs informāciju par divu cilvēku nogalināšanu dēvē par spekulāciju, kuras pamatā nav nekādas šo faktu apstiprinošas informācijas. "Mēs strādājam humanitārā misijā ANO Pasaules pārtikas programmas ietvaros, kas nekādā gadījumā nav saistīta ar bruņotām vai militārām aktivitātēm, tādēļ šāda informācija var apdraudēt arī citus ANO darbiniekus. Otrkārt, joprojām turpinās šīs lietas izmeklēšana, kurā iesaistītas arī Sudānas varas iestādes. Domājams, ka detaļas par nolaupīšanas iemesliem un grupējumu Sudānas varas iestādes neizplatīs, tādēļ šajā gadījumā arī mums jautājumu būs vairāk nekā atbilžu," vēstulē skaidro Bbarišs.

Informācija, kas presē tika atspoguļota kā pārstāsts par notikumiem no "pilotiem pietuvinātām personām" ir tikai un vienīgi neoficiāla versija, norāda uzņēmuma vadītājs un atzīst, ka, izplatot šādas detaļas un apšaubāmu informāciju, ir radīts bīstams precedents tiem cilvēkiem, kas nākotnē var nonākt gūstā, vai arī jebkuram Latvijas valsts pilsonim, kas kādreiz var nonākt šajā reģionā.

Pēc Babriša teiktā, klajš apmelojums ir arī informācija par it kā "GM Helicopters" draudiem saviem darbiniekiem - bijušajiem ķīlniekiem ar algas neizmaksāšanu neklusēšanas gadījumā.

""GM Helicopters" jau pirms šo rakstu parādīšanās medijos ir izmaksājis pilnu algu par gūstā pavadīto laiku un turpina maksāt atalgojumu arī laikā, kad viņi atrodas Latvijā. Papildus tam "GM Helicopters" ir nodrošinājis profesionālas rehabilitācijas iespējas par uzņēmuma līdzekļiem bijušajiem ķīlniekiem un viņu ģimenēm, turklāt darbinieki ir informēti, ka janvārī tiks izmaksāta "sāpju nauda"," vēstulē atklāj Babrišs.

Jau ziņots, ka ANO pārtikas programmā strādājošie trīs Latvijas pilsoņi Dārfūrā tika nolaupīti 4.novembrī. Bruņoti kaujinieki iebruka pilotu mājā un sagūstīja viņus, nogādājot nezināmā vietā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu