Kad dažkārt ledusskapis ir tukšs un vēders rūc, tad ātrai maltītes iegūšanai labs risinājums ir pankūkas. Zeltaini brūns gardums, kas pagatavojams visdažādākajos variantos. Ar senu vēsturi, kas pieder dažādu tautu kultūrām. Šķiet, kurš nu neprot uzcept parastas pankūkas, sajaucot miltus, olas, pienu, nedaudz sāls, cukura un sodas. Gluži tā nav.
Lai iegūtu ļoti labas pankūkas, noteikti jāļauj mīklai zināmu laiku uzbriest. Tad mīkla kļūst viendabīgāka un, uzlieta uz pannas, vienmērīgāk izplūdīs. Pankūkas ir tik dažādas. Plānās, biezās, rauga, krējuma, kartupeļu, kabaču, ķirbju, burkānu, ābolu, rozīņu, zivju pankūkas.
Pankūkas parasti gatavo no smalkiem vai rupjiem kviešu miltiem vai pankūku miltiem, kuru sastāvā ir kviešu milti, ķīmiskais irdinātājs (dzeramā soda un vīnakmens vai citronskābe), pūdercukurs un sausais piens. Tikpat labi pankūkas var cept no griķu, kukurūzas un citiem miltiem. Mīklai var izmantot ne vien pienu, rūgušpienu, ūdeni, bet arī jogurtu, sulu vai alu. Olas vai tikai olas dzeltenumus, izkausētu sviestu un margarīnu pankūkām pievieno, lai tās būtu irdenākas, garšīgākas un vieglāk sagremojamas. Garšai var pievienot citrona miziņu, kardamonu, vaniļas cukuru vai kanēli. Tikpat labi mīklai var pievienot pikantas garšvielas. Pildījumi var būt visdažādākie pēc paša vēlmes vai gaumes. Pankūkas var apcept cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī vai dziļā pannā. Svarīgi, lai pankūkām būtu laba konsistence. Tai jābūt pietiekami šķidrai, tad varēs iegūt gaisīgas, vijīgas un arī biezas pankūkas. Tās, lokot vai ieliekot pildījumu, nepārplīsīs. Plāno pankūku mīklai ir tādi pati konsistence kā saldajam krējumam. Parasto pankūku mīkla ir nedaudz biezāka. Protams, ļoti garšīgas ir rauga pankūkas, taču tās ir salīdzinoši treknākas. Pankūkas vēlams pasniegt tikko ceptas, tādas ir visgaršīgākās.
***
PILDĪJUMI
• siers, tomāti, šampinjoni. Tomātus un sēnes sakapā, pieliek ķiploku, samaisa ar rīvētu sieru.
• apcepta maltā gaļa ar sīpoliem un garšvielām.
• sēnes (vēlams gailenes vai baravikas, var būt saldētas), apcep ar sīpoliem un sajauc ar vārītiem rīsiem.
• apceptām krabju nūjiņām pievieno novārītu sakapātu olu, apceptus smalki sagrieztus sīpolus un dilles.
• banāns ar šokolādi.
• biezpiens, ola, cukurs, vanilīns, rīvēta citrona miziņa.
• kartupeļu biezputru sajauc ar biezpienu vai mājas sieru un sasmalcinātiem zaļumiem, pieliek nedaudz sāls.
• lasis, sīpoli un majonēze.
***
EKSPERTA VIEDOKLIS
Andis BRĒMANIS, dietologs
Mīklai jāizmanto Veselības milti
Pankūkas ir brīvdienu ēdiens. Vislabākās ir plānas pankūkas. Pankūkas ir ļoti dažādas, vistreknākās ir rauga pankūkas, jo tiek ceptas eļļā. Pankūku mīkla var būt ļoti sasaldināta, piemēram, veikalā ir nopērkams gatavs pankūku maisījums, kuram ir pievienotas visas nepieciešamās sastāvdaļas. Ja dzīvesveids nav aktīvs, tad tas kaut kur uzkrāsies un būs jācīnās ar aptaukošanos. Ieteiktu nopirkt miltus, pielikt olas, pievienot pienu un pašam pagatavot mīklu.
Vērtīgi ir pilngraudu milti, tos ražo Dobeles dzirnavnieks, nosaukums – Veselības milti. Tie ir nedaudz tumšāki, pelēkāki un rupjāki, bet tie nav tik stipri attīrīti, bagātāki ar minerālvielām, vitamīniem, balastvielām. Gatavojot šādu pankūku mīklu, tai var pievienot nedaudz eļļas. Pankūkas cepjot nelips pie pannas un, paņemot rokās, tās nebūs eļļainas un nesmērēs. Šādās plānās pankūkās var ietīt jebko – ievārījumu, lasi ar sīpoliem, biezpienu, gaļu un tamlīdzīgi. Var piebērt ar klijas.
Agrāk pārdošanā bija uzņēmuma Lango pankūkas ar kliju piedevu, bet diemžēl popularitāte nebija liela, arī realizācijas termiņš nebija ilgs, tāpēc to ražošana diemžēl apsīka.
***
Receptes
Plānās pankūkas franču gaumē ar vīnogu krēmu
Sastāvdaļas: pildījumam – 600 g tumšo vīnogu bez sēklām, 4 valrieksti, glāze sausā baltvīna, 1 tējkarote medus, 150 g vājpiena biezpiena, 150 g vājpiena jogurta. Mīklai – 4 ēdamkarotes kviešu miltu, 125 ml piena, ola, sāls, 3 tējkarotes augu eļļas.
Pagatavošana: sagriež gabaliņos 500 g vīnogu, rupji sakapā pusi no valriekstiem, vīnā iemaisa medu. Vīnogas apmēram stundu marinē vīnā, tad notecina. Vīnu ielei kādā traukā. Kārtīgi samaisa biezpienu un jogurtu, pielej 2 ēdamkarotes vīna, kurš tika izmantots vīnogu marinēšanai, iemaisa vīnogas un valriekstus. Samaisa miltus, pienu un olu, sāli. Pannā uzkarsē augu eļļu un cep plānās pankūkas. Pankūkas apziež ar biezpiena masu un saritina. Garnē ar veselām vīnogām un valriekstiem.
Spinātu pankūkas (ar siera mērci)
Sastāvdaļas: 3 olas, 250 ml piena ar pazeminātu tauku saturu, 150 grami kviešu miltu, sāls, 3 tējkarotes augu eļļas, 200 g šampinjonu, 2 sīpoli, 400 g lapu spinātu (saldētu), pipari, 125 g kausēta siera, 50 g vājpiena jogurta, 4 plānas šķēlītes vārīta šķiņķa, 4 tējkarotes sasmalcinātu riekstu.
Pagatavošana: olas sakuļ ar pienu, iemaisa miltus un pievieno šķipsniņu sāls. Uz nepiedegošas pannas vai pannas, kurā ieklāta cepamā folija, sakarsē tējkaroti augu eļļas un izcep 8 plānās pankūkas. Šampinjonus un sīpolus sagriež ripiņas. Katliņā uzkarsē tējkaroti eļļas, apcep sīpolus un šampinjonus, pievieno spinātus. Uzliek vāku. Kad atdalījies šķidrums, vāku noņem un ļauj tam iztvaikot. Pievieno sāli un piparus. Katliņā izkausē sieru, iemaisa jogurtu. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm. Pankūkas apziež ar siera mērci (jāizlieto apmēram puse no sagatavotā), uz katras uzliek pusi šķiņķa šķēles un spinātu masu. Pankūkas saloka trīsstūros, ar vaļējo pusi uz augšu vēdekļveidīgi kārto sacepumu veidnē, kas ieziesta ar eļļu. Pankūkas pārlej ar atlikušo siera mērci, apkaisa ar riekstiem un cep 20 minūtes cepeškrāsnī.