Londonā smagi saindēts bijušais FDD virsnieks Aleksandrs Ļitviņenko (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Londonā smagi saindēts bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) pulkvedis Aleksandrs Ļitviņenko, kuram Lielbritānijā piešķirts politiskais patvērums, ziņo čečenu separātistu interneta portāls "Chechenpress".

Ļitviņenko bija tuvos draugos ar pagājušajā mēnesī Krievijā nogalināto žurnālisti Annu Poļitkovsku.

Ļitviņenko saindēts kādā no Londonas restorāniem, kur viņš pusdienojis ar kādu Mario Skaramellu, kurš solījis nodot svarīgu informāciju par Poļitkovskas slepkavību.

Dažas stundas pēc šīs tikšanās Ļitviņenko nogādāts slimnīcā ar smagas saindēšanās simptomiem. Vairākas stundas viņš bija uz dzīvības un nāves robežas, bet pašlaik viņš smagā stāvoklī atrodas kādā no Londonas klīnikām.

Lielbritānijas policija uzsākusi izmeklēšanu par notikušā apstākļiem. Kā liecina "Chechenpress" rīcībā esošā informācija, minētajam Mario Skaramellam ir ciešas personīgas un biznesa attiecības ar Krievijas FDD direktora vietnieku Vasiliju Kolmogorovu.

No Krievijas drošības dienesta Ļitviņenko tika atvaļināts pēc skandāla, kad viņš paziņoja, ka FDD vadība viņam un vairākiem padotajiem likusi nogalināt Krievijas magnātu Borisu Berezovski.

Pēc tam viņš tika apcietināts un apsūdzēts sprāgstvielu glabāšanā, kā arī aizturēto sišanā, bet tiesa viņu attaisnoja. Pret Ļitviņenko tika uzsākta vēl viena krimināllieta un viņš tika ieslodzīts Jaroslavļā, bet atbrīvots pret parakstu par dzīves vietas nemainīšanu.

Litviņenko 2000.gada novembrī ar ģimeni ieradās Lielbritānijā un lūdza tur politisko patvērumu, lai izvairītos no Krievijas specdienestu izvērstajām nemitīgām vajāšanas akcijām. Nav skaidrs, kāpēc Ļitviņenko tomēr ļauts izbraukt no valsts, kaut arī krimināllietas dēļ viņam kā drošības līdzeklis bija noteikts aizliegums pamest Krieviju.

Ļitviņenko ir līdzautors grāmatai "FDD spridzina Krieviju", kurā viņš apgalvo, ka FDD ir saistītas ar dzīvojamo māju spridzināšanu Maskavā, Volgogradā un Buinakskā.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu