JL prasa Slakterim aprēķinus par "māmiņu algām" (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partijas Jaunais laiks (JL) Saeimas frakcijas deputāti nosūtījuši vēstuli finanšu ministram Atim Slakterim, prasot sniegt aprēķinu par "māmiņu algām" nepieciešamo finansējumu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai jau šī gada aprīlī tika nodots izskatīšanai JL ierosinājums pagarināt "māmiņu algu" izmaksas termiņu. Lai šis lielai sabiedrības daļai aktuālais jautājums neiegultu komisijas atvilktnē uz vēl ilgāku laiku, JL aicina Slakteri sniegt aprēķinus, cik daudz līdzekļu no valsts budžeta nepieciešams, lai "māmiņu algu" jau 2009.gadā varētu izmaksāt arī par bērniņa otro dzīves gadu.

JL piedāvātie un Saeimas atbalstītie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un Valsts sociālo pabalstu likumā paredz vecāku pabalstu par bērna kopšanu jeb tā saukto "māmiņas algu" maksāt līdz bērna trīs gadu vecumam. JL rosina noteikt, ka jaunie vecāki bērna pirmajā gadā saņems pabalstu 70% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, otrajā gadā – 60%, bet trešajā – 50% apmērā no iepriekš saņemtās algas, bet ne mazāku par attiecīgi 70, 60 un 50% no valstī noteiktās minimālās algas.

Tāpat JL piedāvā likumā aizsargāt nestrādājošo vecāku intereses, nosakot, ka vecākiem, kuriem nav veiktas sociālās iemaksas, vecāku pabalsta apjoms tiek aprēķināts no pabalsta pieprasīšanas dienā spēkā esošās minimālās algas apjoma.

JL sagatavotais priekšlikums ne vien uzlabos jauno ģimeņu materiālo situāciju, bet arī risinās Rīgā samilzušo bērnudārzu rindu problēmu, ir pārliecināts JL.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu