Māmiņu algas līdz trīs gadiem - valsts pienākums, nevis vecāku iegriba! (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Māmiņām un bērniem vislabākā dzīve ir Zviedrijā. Latvija organizācijas „Glābiet bērnus” pētījumā ierindojusies vien 24.vietā. Mūs apsteidz arī kaimiņi – igauņi un lietuvieši. Un nav jau brīnums, jo ko gan mēs esam gatavi darīt, lai Latviju padarītu māmiņām un mazuļiem draudzīgu? Te vecāku prieks par mazuli sastopas ar valsts vienaldzību - tiklīdz bērniņš sasniedz gada vecumu, vecāku pabalsts sarūk līdz 30 latiem mēnesī, vietu bērnudārzos nav, un vecāki nereti nonāk neapskaužamas izvēles priekšā – darbs vai bērns?

Valsts, šķiet, neapjauš, ka arī tai būtu jāpriecājas par katru tās jauno pilsoni – jaunajām idejām un darbarokām - un jāpalīdz, nevis jāstājas ceļā jaunajām ģimenēm, jo dots devējam atdodas...

Situācija ir dramatiska - Rīgas bērnudārzi ar vietu šogad nespēj nodrošināt gandrīz piecus tūkstošus bērnu, nav jēgas celt jaunus bērnudārzus, jo nav audzinātāju un auklīšu. Jaunās māmiņas ir spiestas atgriezties darbā pēc bērna pusotra gada vecuma sasniegšanas. Kā izdzīvot ar pārdesmit latiem mēnesī un kur likt bērnu?

Partijas "Jaunais laiks" š.g. maijā sagatavotie likuma grozījumi paredz, ka vecāki bērna pirmajā gadā saņems pabalstu 70% apjomā no algas, otrajā gadā – 60%, bet trešajā – 50% no iepriekš saņemtās algas. Savukārt nestrādājošie vecāki attiecīgi šādus pat procentus no valstī noteiktās minimālās algas - esošo 68 latu vietā pirmajā gadā šīs ģimenes saņems 112 latus. Šādas pabalstu sistēmas ieviešana radītu drošības sajūtu jaunajām ģimenēm, kas aizvien pieaugošās inflācijas apstākļos atsakās no mazuļu laišanas pasaulē.

Mammas dosies atgādināt varasvīriem JL ieteikumu, kurš ir paslaucīts dziļi zem Saeimas gaiteņa lielā paklāja! Tiekamies 2008.gada 30. oktobrī plkst.11:00 pie Saeimas nama!

Laipni aicinātas māmiņas un viņu mazuļi, tēti, vecmammas un visi citi, kam rūp mūsu bērni un viņu nākotne!

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu