Kristovskis aicina bijušās Dienvidslāvijas parlamentāriešus veicināt ieroču kontroli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Belgradā notiek Apvienoto Nāciju Attīstības programmas (UNDP) konference bijušās Dienvidslāvijas valstu un Albānijas parlamentāriešiem, kurā Latvijas deputāts Eiropas Parlamentā Ģirts Valdis Kristovskis (TB/LNNK) iepazīstina ar vieglo un kājnieku ieroču (small arms and light weapons – SALW) kontroles praksi Eiropas Savienībā.

Kā norāda Kristovskis, šāda konference ir unikāla, jo pirmo reizi reģiona parlamentu deputāti ir piekrituši ierasties Belgradā, lai iepazītos un runātu par tādu nozīmīgu bijušās Dienvidslāvijas valstu jautājumu kā bruņojuma krājumu samazināšanas un stingras kontroles ieviešanas nepieciešamība ieroču izplatības ierobežošanai.

Latvijas deputāts šajā konferencē iecerējis runāt ne tikai par Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu aktīvo rīcību, veicinot vieglo un kājnieku ieroču kontroles Rīcības kodeksa prakses nostiprināšanu pašā Eiropas Savienībā, bet iepazīstinās arī ar Latvijas pieredzi, Latvijas likumdevēja līdzdalību ieroču kontroles sistēmas izveidē Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas deviņdesmito gadu sākumā.

Kristovskis atzīmē, ka konference notiek pozitīvā gaisotnē, kuru sekmē fakts, ka pirms dažām dienām ANO atbildīgās komitejas ietvaros 139 valstis ir nobalsojušas par starptautiskā Ieroču tirdzniecības līguma izveides sākšanu. Tas nozīmē, ka tiks sākts globāls process, kuram būtu jāpanāk ieroču izplatības kontroles starptautisku, juridiski saistošu kritēriju izveide, kas nodrošinātu pārskatāmību gan valstiskām, gan nevalstiskām organizācijām, sākot no ieroču ražošanas un beidzot ar izplatīšanu dažādās valstīs. Deputāts ir gandarīts par šo pozitīvo virzību Apvienotajās Nācijās, jo kā Starpparlamentārā foruma vieglo un kājnieku ieroču jautājumos biedrs un Eiropas Parlamenta Drošības un aizsardzības apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieks, arī viņš pēdējo gadu laikā ir aktīvi piedalījies starptautiskā Ieroču tirdzniecības līguma izstrādes pasākumos.

Kristovskis šo jautājumu uzskata par īpaši svarīgu, jo vieglo un kājnieku ieroču izmantošanas rezultātā pasaulē ik dienu iet bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

Ģirts Valdis Kristovskis (EP Nāciju Eiropas grupa) ir vairākkārt pārstāvējis Eiropas Parlamentu starptautiskās konferencēs vieglo un kājnieku ieroču jomā, kā arī pirms gada ir bijis Eiropas Parlamenta Attīstības komitejas atzinuma veidotājs par ES Rīcības kodeksu par ieroču eksportu, bet 2006.gada vasarā iekļauts Eiropas Savienības delegācijā ANO Rīcības Programmas nelegālas ieroču izplatības ierobežošanas Pārskata konferencē Ņujorkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu