Talsu traģēdijas lietā no valsts piedzen tikai 180 000 latu (38)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta šodien no valsts prasīto 2,5 miljonu latu kompensācijas vietā saistībā ar divu bērnu nāves radītajām ciešanām 1997.gadā notikušajā Talsu traģēdijā piedzina kopumā 180 000 latu.

Prasību pret valsti Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā Rīgas apgabaltiesā savulaik iesniedza Talsu traģēdijā cietušie Vera, Inese un Jānis Sirsniņi, kā arī Inga Sokolova un Dane Stalšāne.

Sirsniņi prasībā lūdza piedzīt miljona latu kompensāciju. Arī Sokolova tiesā prasa piedzīt miljonu latu, bet Stalšāne - 500 000 latu.

Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 18.decembrī daļēji apmierināja prasību un piedzina 320 000 latu kompensāciju. Apelācijas sūdzības Augstākajā tiesā iesniedza VUGD un IeM, bet pretapelācijas sūdzības iesniedza arī prasītāji.

Tiesa šodien no valsts VUGD par labu Sokolovai piedzina 120 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju, un par labu Verai Sirsniņai tika piedzīta 60 000 latu kompensācija.

Tiesa noraidīja Stalšānes, kā arī Ineses un Jāņa Sirsniņu prasību.

Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā no 2010.gada 4.janvāra būs iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Senātā.

Spriedumu pārsūdzēs

Prasītāju advokāts Aldis Alliks pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka, visticamāk, turpinās cīnīties un spriedumu pārsūdzēs. Viņš pauda uzskatu, ka "nav loģiski, nav godīgi un nav taisnīgi", ka brāļi un māsas nevar prasīt kompensāciju par nodarītajām ciešanām.

Lietā trešās personas statusā ir liktenīgā auto pacēlāja vadītāji Vilnis Griķis un Igors Ivanovs, kā arī bijušais VUGD priekšnieka vietnieks Pāvels Zagorskis.

Nav skaidri kritēriji, kā tiesa aprēķina kompensāciju

Jau ziņots, ka apgabaltiesa iepriekš par labu Sokolovai piedzina 120 000 latu, par labu Stalšānei - 60 000 latu, par labu Verai Sirsniņai - 60 000 latu un par labu Jānim un Inesei Sirsniņiem - kopumā 80 000 latu. Pārējā daļā tiesa prasību noraidīja.

Cietušo ģimeņu toreizējais advokāts Ringolds Balodis pēc sprieduma paziņošanas norādīja, ka Sirsniņi, tāpat kā Sokolovas un Stalšānes ģimene, traģēdijā zaudējuši bērnu un īsti nav izprotami kritēriji, kā tiesa aprēķina morālā kaitējuma kompensāciju.

Talsu traģēdijā dzīvību zaudēja deviņi bērni

1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu