WikiLeaks datu centrs kā no Džeimsa Bonda filmas (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Iepriekšējā nedēļā vairākos pasaules plašsaziņas līdzekļos parādījās foto un video reportāžas no Zviedrijas datu centra Pionen, kas pieder kompānijai Bahnhof ISP.

Šis centrs atrodas pazemes kodolbunkurā Stokholmā, un tā serveros patvērumu atradusi interneta vietne WikiLeaks, kura publisko slepenus ASV Valsts departamenta dokumentus. Pionen, kas atrodas 30 metru dziļumā granīta slānī zem Vitabergas parka Stokholmā, aukstā kara periodā bija bumbu patvertne kodolkara gadījumam. Bunkurs arī pašlaik spējīgs izturēt tiešu ūdeņraža bumbas trāpījumu, kaut gan 2008. gadā tas tika pārbūvēts pēc slavenā Šveices arhitekta Albēra Fransa-Lanorda projekta.

Rezerves elektroapgādei - zemūdeņu dīzeļdzinēji

Bunkurs, kura ieejas durvju biezums ir 40 centimetru, sastāv no halles un četrām lielām telpām, kur atrodas serveri. Telpas aprīkotas ar lielu skaitu dienasgaismas lampu, zem kurām zaļo augi un darbojas mākslīgie ūdenskritumi. Bunkurā ir 2600 litru tilpuma akvārijs, savukārt konferenču zāles grīda noformēta Mēness virsmas veidā. Būves kopplatība ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetru. Telpas ir aprīkotas ar filtriem pret radioaktīvo starojumu, bet rezerves elektropiegādi centram nodrošina divi dīzeļdzinēji Maybach MTU – tādi paši, kādi atrodas uz daudzu NATO valstu zemūdenēm – ar 1,5 MW jaudu.

Laikraksts The Daily Mail, kas publicējis plašu fotoreportāžu no šā datu centra, raksta, ka arhitekts un dizaineri acīmredzami iedvesmojušies no filmām par Džeimsu Bondu – apmēram tāds pats interjers redzams, piemēram, 1979. gadā uzņemtajā filmā Moonraker. Lai aina būtu pavisam pilnīga, ironizē izdevums, interjerā trūkst tikai blonda galvenā ļaundara – Džūljena Asanža – ar baltu kaķi rokās.

Pēc kompānijas Bahnhof ģenerāldirektora Jūna Karlunga vārdiem, Pionen ir bunkurs, kuru nav spējīgi iznīcināt nekādi uzbrukumi, pat ūdeņraža bumbas sprādziens ne, un kurš ir visapsargātākais pasaulē. Karlungs paziņojis, ka bunkurs paliks neskarts arī tad, ja tiks iznīcinātas visas pārējās pasaules informatīvās glabātavas. Turklāt atbilstoši Zviedrijā spēkā esošajiem likumiem par informācijas brīvību bunkurs arī tiek pastiprināti apsargāts.

Portāls www.pok.lv atgādina, ka savas četrus gadus ilgās pastāvēšanas laikā WikiLeaks vairākkārt mainījis hostinga pakalpojumu sniedzējus. Kā pirmo tas izvēlējās labi zināmo kompāniju PRQ.se, kura ir uzņēmusies nepavisam ne vienkāršas saistības: uz tās serveriem esošās interneta vietnes netiks slēgtas arī gadījumos, ja lēmumus par to slēgšanu pieņems tiesa (šī kompānija sniedza hostinga pakalpojumus failu apmaiņas vietnei The Pirate Bay).

Uz Zviedriju pārceļas informācijas brīvības dēļ

Pēc tam par skandalozi slavenās interneta vietnes mājvietu kļuva amerikāņu kompānijas Amazon datu centrs – WikiLeaks veidotāji uzskatīja, ka Amazon daudz jaudīgākie serveri spēs labāk izturēt nemitīgos hakeru uzbrukumus. Tomēr šī sadarbība beidzās, kad kompānija pārstāja apkalpot WikiLeaks. Amazon centās skaidrot, ka WikiLeaks atvienots par hostinga lietošanas noteikumu pārkāpšanu. Tomēr vēl pirms tam WikiLeaks bija pārcēlis savus datus uz Pionen datu centru, lielākoties rēķinoties ar Zviedrijā spēkā esošajiem likumiem par informācijas brīvību, atbilstoši kuriem nevienam nav ļauts atslēgt interneta vietnes to satura dēļ.

Savdabīgas likteņa ironijas dēļ WikiLeaks izveidotājs un vadītājs Džūlians Esanžs, kurš šīs nedēļas sākumā tika apcietināts Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā, pašlaik gaida tiesu, tā lems par viņa ekstradīciju Zviedrijai saistībā ar visai absurdām apsūdzībām izvarošanā. Tomēr viņa garabērnam uz Bahnhof serveriem Pionen datu centrā ir garantēta pilnīga drošība – gan pēc Zviedrijas likumiem, gan kompānijas – provaidera īstenoto drošības pasākumu dēļ.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu