Kas ir baumu cēlonis par "Swedbank" nestabilitāti? (169)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam neilgi pēc nosaukuma maiņas par savu finanšu stāvokli nākas taisnoties bijušās "Hansabankas", tagad "Swedbank" vadībai. Cēlonis ir pēdējās dienās izplatītās baumas par tās problēmām. Scenārijs ir līdzīgs kā gadījumā ar baumām par lata devalvāciju, tikai šoreiz informācija tiek nodota nevis ar īsziņu palīdzību, bet gan no mutes mutē.

Informācija par "Swedbank" problēmām LNT Ziņām bija zināma jau pagājušajā nedēļā, taču līdz šim bankas taktika bija klusēt. No vienas puses to var saprast, jo laikā, kad ziņu pārraides un masu mediji ir pilni ar informāciju par finanšu krīzi globālajā mērogā, tad šāda informācija būtu kā ūdens uz dzirnavām. No otras puses, ja par to nerunā, baumas tikai aug.

Neviens tā īsti nespēj pateikt, kas ir informācijas avots un kur baumas cēlušās, taču ņemot vērā banku biznesa jūtīgumu šī noteikti ir viena no dienas aktuālākajām ziņām. Tiesa, ja pasaulē ir kas tāds, no kā bankas vēlētos izvairīties, tad tā ir šāda veida publicitāte. Būsim godīgi, skaitļos un finanšu jēdzienos orientējas tikai retais klients, bet 90. gadi, kad acu priekšā pazuda ne viena vien banka, vēl ir svaigā atmiņā.

Pati "Swedbank" un vairākas ar banku sektoru saistītas amatpersonas par notikumu pavērsienu ir izbrīnītas. Visi galvenie rādītāji "Swedbank" ir ar pluss zīmi un virs vidējā, arī citur satricinājumu nav. Kas tad īsti ir baumu cēlonis, bankā runā ļoti atturīgi, taču starp rindām pavīd vārds "provokācija".

Ivars Svilāns, "Swedbank" preses sekretārs: "Iespējams, ka kāds mēģina savas biznesa intereses realizēt, bet tie ir tikai pieņēmumi. Mūsu speciālisti skatās šo informāciju un nepieciešamības gadījumā arī tiesībsargājošās iestādes tiek iesaistītas."

Pēc LNT rīcībā esošas neoficiālas informācijas, sākumā, kur baumām aug kājas, banka mēģinājusi noskaidrot pati, bet šobrīd ar lietu strādā Drošības policija. Oficiālā definīcija - tiek veikts monitorings, situācijas vērošana uzturot kontaktus ar bankas pārstāvjiem. Nopietnākas darbības tiks uzsāktas tikai tad, ja informācija apstiprināsies.

Reklāmas teorijā iecienīta zīmola nosaukuma maiņa parasti tiek vērtēta negatīvi, jo var dot augsni dažādām spekulācijām, iespējams tas ir noticis arī šoreiz. Jauns nosaukums, ziņas par darbinieku skaita samazināšanu un vēl krīze globālajā finanšu tirgū.

Par zīmola maiņu runājot, šodien Latvijā tika apbalvoti mīlētākie zīmoli. Jāsaka, ka "Hansabanka" izpelnījusies trešo vietu. Apbalvošanas ceremonijā arī jautājumam par baumām bija īsti vieta.

Māris Avotiņš, "Swedbank" vadītājs: "Svarīgas ir vērtības ar kurām mēs dzīvojam - gan atklātība, gan tas, ka skatāmies ilgtermiņā."

"Swedbank" vadība notiekošo spēj uztvert ar smaidu.

Vai šodien ir sekojuši arī kādu uzraugošo iestāžu komentāri par situāciju bankā? Atsevišķs ziņojums par "Swedbank" nav bijis, bet, ja paskatāmies uz vienu no bankas stabilitāti raksturojošiem rādītājiem - izpildīt saistības pret saviem noguldītājiem, tad pēc Finanšu un kapitāla komisijas datiem, tas Latvijā ir pietiekošs un vismaz šobrīd nekādu problēmu Latvijas banku sektorā nav.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu