WikiLeaks alternatīvu sauks OpenLeaks (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Interneta vietnes WikiLeaks bijušā līdzstrādnieka Daniela Domšaita-Berga jaunais projekts sauksies OpenLeaks, vēsta izdevums der Freitag.

Par galveno atšķirību starp OpenLeaks un WikiLeaks vācietis Domšaits-Bergs nosaucis "personības kulta neesamību", kāds pašlaik izveidojies ap WikiLeaks dibinātāju Džūlianu Esanžu. OpenLeaks dibinātājs aizgāja no Esanža komandas 2010. gada septembrī, jo abu starpā valdīja domstarpības par WikiLeaks vadītāja īstenoto politiku.

Domšaits-Bergs uzskata, ka Esanžs nodeva sākotnējo WikiLeaks ideju, kad sāka nodarboties ar globālu, daudzu valstu intereses skarošu dosjē publicēšanu, kā arī kad deva vairākiem laikrakstiem ekskluzīvu pieeju informācijai tā vietā, lai izvietotu internetā visus dokumentus uzreiz. Tāpat viņš kritizēja WikiLeaks dibinātāju par to, ka Esanža vārds tagad asociējas ar visa projekta nosaukumu.

OpenLeaks darbosies kā anonīma kastīte

OpenLeaks strādās pēc cita principa, apgalvo bijušais Esanža līdzgaitnieks. Vietne pieņems informāciju, izmantojot īpašu anonīmu "kastīšu" sistēmu, kas ir drošāka nekā elektroniskais pasts. Projektam nebūs vienota centra, kas padarīs to pasargātāku pret iziešanu no ierindas. OpenLeaks pats nepublicēs dokumentus, bet izsūtīs tos ieinteresētajiem masu informācijas līdzekļiem un organizācijām, kas atbrīvos vietnes līdzstrādniekus no nepieciešamības uzturēt datu bāzi.

Pirms dažām dienām kļuva zināms, ka Domšaits-Bergs sācis rakstīt grāmatu par WikiLeaks, kurā viņš gatavojas izstāstīt par projekta tapšanas vēsturi. Jāpiebilst, ka kopā ar Domšaitu-Bergu līdzīgu domstarpību dēļ Esanža komandu pameta Īslandes students Herberts Snorasons, kurš tagad palīdz Domšaitam-Bergam veidot OpenLeaks.

Pašlaik interneta vietnēs openleaks.org un openleaks.net redzams paziņojums par drīzu OpenLeaks darbības sākšanu. Tas, kad tieši projekts sāks darboties, netiek ziņots.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu