Dejošana atklāj personības noslēpumus (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Pink Sherbet Photography

Pēc dejošanas veida var daudz ko saprast par dejojošā personību, noskaidrojuši zinātnieki, vēsta "The Daily Telegraph". Tieši tāpēc tik bieži pāri izveidojas dejojot: ja var ticēt pētījuma rezultātiem, tad tieši šādā veidā ir visvieglāk izpētīt vienam otra raksturu.

No sākuma zinātnieki sadalīja eksperimenta dalībniekus piecās grupās, bet pēc tam novēroja, kā grupu dalībnieki dejo dažādas mūzikas pavadījumā.

Ekstravertie aktīvāk par visiem pārējiem pārvietojas pa deju laukumu. To galvas un roku kustības visai bieži ir enerģiskas, dažreiz pat pārlieku.

Neirastēniķi veic asas un saraustītas kustības ar galvu un kājām.

Konformisti parasti izpilda plūstošākus dejas stilus, pa dejas laukumu pārvietojas, vicinoties ar rokām.

Jūtīgi cilvēki parasti kustas ritmiski vertikālā virzienā un pa deju laukumu nepārvietojas tik daudz kā citi.

Pienākumam uzticīgie aktīvi pārvietojas un savas rokas izstiepj tālāk no sevis nekā citi.

Šo pētījumu veica Juvaskulas (Somija) Universitātes doktors Džefs Laks. Viņš noskaidroja, ka mūzika cilvēkā modina spēcīgas jūtas, kuras tiek izpaustas ar ķermeņa kustībām.

Pētījumā piedalījās 60 brīvprātīgie, kuri tika atlasīti no 900 uz testēšanu atnākušajiem. Atlasīti tika tie, kuriem bija raksturīgākās cilvēka tipa īpašības.

Katrs no dalībniekiem dejoja 30 dažādu stilu (roka, tehno, latino, panku, džeza un popa) mūzikas kompozīciju pavadījumā. Dažāda mūzika tika izvēlēta, jo viens cilvēks dažādos mūzikas ritmos dejo atšķirīgi.

Uz rokmūziku visspēcīgāk reaģēja ekstravertie. Jūtīgie savukārt aktīvāk par citiem reaģēja uz tehno. Konformisti labāk par citiem jutās latino stilā, bet pienākumam uzticīgajiem, līdzīgi kā jūtīgajiem, tuvāks bija tehno.

Doktors Laks vēlas pārbaudīt arī citu veidu mūzikas, piemēram, klasikas, iespaidu uz cilvēkiem.

Profesionāli dejotāji parasti neizdod savu iekšējo pasauli, tāpēc pētīt vajag tos, dejas nav mācījušies, uzskata britu Karaliskās deju akadēmijas pedagoģiskās fakultātes dekāna palīgs Mišels Gruvs.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu