Ģimnāzists sadur vienaudžus (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopējot līdzīgus gadījumus Amerikā, kāds Ventspils 1. ģimnāzijas skolnieks sadūris četrus skolasbiedrus – par laimi, ievainojumi nav nāvējoši.

Kādu apstākļu ietekmē sešpadsmit gadu vecā skolotājas dēla Gata galvā notika īssavienojums, skaidros tiesībsargu eksperti, taču Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka iedvesmu uzbrukumam puisis smēlies internetā, bet drosmi – iespējams, narkotikās. Aculiecinieki apgalvo, ka uzbrucējs "bija salietojies". Viņa skolasbiedrs Ansis pirms pāris nedēļām, sēžot bibliotēkā pie blakus datora, ievēroja, ka Gatis internetā meklē aprakstus par Amerikas skolās notikušiem asiņainiem uzbrukumiem. Iespējams, viņš jau tobrīd gatavojās noziegumam.

Atriebība par apcelšanu

Vietējās policijas pārvaldes gaitenī garām vestais uzbrucējs, izdzirdot jautājumu, kāpēc tu to izdarīji, domīgi pagriežas atpakaļ, iepauzē un tad klusējot dodas tālāk. Pēc skata puisis kā puisis – modernu frizūru, glītās drēbēs, smalkās brillēs. Policists nosaka: "Lieciet viņu mierā." Pēc brīža izmeklētājiem Gatis skaidro, ka esot vēlējies atriebties klasesbiedriem par apcelšanu un tad izdarīt pašnāvību. Īpaši pārliecinoši šie apgalvojumi gan nešķiet. Pārdesmit minūtes pēc skolā sarīkotās izrēķināšanās Gatis atgriezās mājās. Policija viņu aizturēja sēžam pie datora. Labajā pusē viņam bija viens nazis, kreisajā otrs. Skolasbiedru asinis uz tiem vēl nevarēja būt nožuvušas.

Kā asiņainā murgā

Šokējošā drāma norisinājās vakar otrās mācību stundas laikā. Klasē bioloģijas stundā Gatis ienāca jau pēc zvana, ar cigareti zobos un bruņojies ar diviem nažiem. Vistuvāk durvīm sēdēja Didzis, un viņš arī tika ievainots pirmais. Šņācošs naža vēziens gar kaklu, otrs grieziens plecā, trešais rokā, kas instinktīvi bija parauta priekšā sejai. Sana, kura atradās attālākajā telpas stūrī, stāsta, ka pirmajā brīdī neviens nav īsti sapratis, kas notiek: "Meitenes spiedza, raudāja." Vienīgais, ko uzbrucējs teicis, – ejiet vienā stūrī. Skolēni jau tāpat bija saspiedušies pa kaktiem. Skolotāja Irīna Ivane pagrābusi rokās kartona plakātu, centās aizsegt sevi un jauniešus, kas izbīlī spiedās viņai aiz muguras. Nākamais upuris bija Artūrs, kurš nebija laikus atkāpies uzbrucēja norādītajā stūrī. Viņam nazis tika iedurts krūtīs, bet mirkli pēc tam nazis skāra kādas meitenes augšdelmu. Asiņainā izrēķināšanās pārtrūka brīdī, kad kabinetā ienāca pēc klases žurnāla aizsūtīts skolnieks. Ieraugot dramatisko ainu, viņš acumirklī metās prom, Gatis viņam pakaļ. Gaitenī viņš pamanījās iedurt krūškurvī vēl vienam skolēnam, bet tad piepeši nolēma doties projām. Iespējams tāpēc, ka divi jaunāko klašu skolēni, kas notiekošo redzēja pa durvju stiklu, jau bija sacēluši trauksmi. Tomēr uzbrucējam no skolas neviens netraucēja aiziet. Pārbiedējot ar savu savādo izskatu pie skolas zvana dežurējošo Inesi, Gatis mierīgi pagāja garām, vēl joprojām ar nazi rokā. Viņš nometa zemē izsmēķi un, vestibila videonovērošanas kameru filmēts, izgāja ārā.

Cietušie, kuru ievainojumus jau iespēju robežās bija aprūpējusi skolotāja, nekavējoties tika nogādāti slimnīcā. Uzņemšanas nodaļā konstatēja, ka četriem upuriem ir virspusējas grieztas un durtas brūces, kas nerada briesmas viņu veselībai un dzīvībai. Ķirurga salāpīti, no slimnīcas iznāk Didzis un Artūrs, abus pārējos cietušos ārsti vēl dakterē. "Paveicās, ka viņam bija nazis, nevis šaujamierocis. Tad tā ievainoto kaudze būtu lielāka," domīgi saka Didzis. Tikai tagad viņš sāk just sāpes – vispirms tās nomāca totāls šoks, bet pēc tam pretsāpju līdzekļi.

"Gribu iet prom"

Lielākā traģēdija notikušais būs uzbrucēja mātei, kas strādā par vācu valodas skolotāju 1. ģimnāzijā. Vakar dēlam pirmajā stundā bija jābūt viņas klasē, taču puika esot atsūtījis īsziņu, ka aizgulējies. Māte neesot slēpusi kolēģiem un citiem skolēniem, ka ar atvasi pēdējā laikā netiekot galā – viņš augām dienām sēžot internetā. Policija šo uzskata par zīmīgu detaļu. Ventspils Valsts policijas pārvaldes priekšnieks Didzis Vilemsons norāda, ka, visticamākais, runa ir par nopietnu datoratkarību, kas varējusi izprovocēt ārkārtējo rīcību. Līdztekus norisēm puiša galvā policijai arī jānoskaidro, ko nozīmē uz viņa ķermeņa ar sarkanu krāsu uzvilktie simboli. Aptaujātie klasesbiedri atzīst, ka Gatis bijis vienpatis, tomēr, pretēji viņa paša apgalvojumiem, teic, ka neviens arī viņu nav īpaši apcēlis. Drīzāk centās uzmundrināt attiecībā uz mācībām, jo sekmes Gatim bijušas pavājas. "A man viss po***, apriebies. Es gribu iet prom," tā viņš pirms pāris dienām teica tagad sadurtajam Didzim.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu