Indonēzijas piekrastē atklātas 52 jaunas jūras iemītnieku sugas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien zinātnieki pavēstīja, ka Indonēzijas piekrastē Klusajā okeānā atklātas 52 jaunas jūras dzīvnieku sugas, arī divu veidu haizivis, eksotiska "spīdoša" zivs un koraļļi.

Zinātnieki mudina vairāk aizsargāt jūru pie Čendravasihas pussalas Jaungvinejas rietumos no tādiem draudiem kā izrakteņu ieguves un zvejošanas ar dinamītu, kas var iznīcināt koraļļu rifus.

"Mēs esam ļoti pārliecināti, ka tas ir jūras bioloģiskās daudzveidības epicentrs," izteicās divu šā gada pētījumu vadītājs amerikāņu zinātnieks Marks Erdmans.

Zinātnieki atklāja 24 jaunas zivju sugas, 20 koraļļu sugas, kā arī astoņas nezināmas garneļu sugas.

Pētnieki atraduši arī zivis, kuru tēviņiem katram ir vairāku mātīšu "harēms", un pārošanās rituālos tie mēdz pēkšņi spīdēt spilgti dzeltenā, zilā, rozā un citās krāsās.

Pēc Erdmana teiktā, šajā 18 000 kvadrātkilometru lielajā platībā ir lielāka sugu koncentrācija nekā Lielajā Barjerrifā.

Abos jaunajos pētījumos, kas aizņēmuši sešas nedēļas, atrasta tikai viena zivs suga, kas var tikt izmantota cilvēku pārtikā.

Pēc pētnieka teiktā, arī Indonēzijas Zvejniecības ministrija vēlas palielināt aizsargājamo jūras teritoriju, kas tagad aptver tikai 11% no pussalas piekrastes teritorijas.

"Mēs esam ļoti norūpējušies par ieplānoto komerciālās zvejniecības attīstību šajā reģionā," sacīja Papua Universitātes pētnieks Paulus Boli.

Negatīvu ietekmi var radīt arī cilvēku migrācija uz mazattīstīto reģionu, bet izrakteņu ieguve var radīt dubļainu nogulšņu noteces, kas savukārt var nosmacēt koraļļus.

Izpētīts tika "koraļļu trijstūris" - starp Indonēziju, Filipīnām, Papua Jaungvineju un Zālamana salām.

Pie Čendravasihas pussalas atrastas 1223 zivju sugas un 600 koraļļu paveidi.

Lielajā barjerrifā, kas ir desmit reizes lielāks, ir nedaudz vairāk zivju sugu - 1464, bet tikai 405 koraļļu sugas, savukārt Karību jūrā ir mazāk nekā tūkstoš zivju sugu un tikai 58 koraļļu veidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu