Solvita Vība: «Man piedāvāja nopirkt kaķādas kažoku» (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ik gadu pasaulē tiek nogalināti vairāk nekā 30 miljoni dzīvnieku, lai cilvēks tiktu pie skaista kažoka, cepures, jakas, apkakles un tepiķīša pie gultas, rotaļlietām un aksesuāriem. Daļai dzīvnieku āda tiek novilkta, vēl dzīviem esot. "Dzīvnieku draugu fonds" un viņu atbalstītāji aicina atteikties no kažokādām, tādējādi saglabājot mūsu mazāko brāļu dzīvību.

Ādu nodīrā dzīviem dzīvniekiem

Ik gadu 13. septembrī pasaulē notiek pasākumi "Mīlestības vēstījums", lai vērstu sabiedrības uzmanību uz to, ka modes vārdā mirst miljoniem lapsu, jenotu un citu savvaļas dzīvnieku, kā arī suņi un kaķi. "Dzīvnieku draugu fonda" pārstāvji norāda: lai gan atļautas vairākas kažokzvēru nogalināšanas metodes, ne vienmēr tās izmanto. Ūdeles parasti tiek noindētas ar ogļskābo vai tvana gāzi, lapsas bieži tiek nogalinātas ar elektrību, bet Āzijas kažokzvēru audzētavās dzīvniekus bieži sit ar nūjām un noģērē dzīvus.

Nereti kaķu un suņu kažokādas izstrādājumi ir bīstami cilvēku veselībai, jo ādas iepriekš apstrādātas ar hroma sāļiem un citām vielām, kas var izraisīt vēzi. Dzīvnieku draugi norāda, ka ik gadu līdz ar pierastajiem kažokzvēriem — lapsām, seskiem, nutrijām, šinšillām, jenotiem un trušiem — Āzijā kažoku iegūšanai tiek nogalināti aptuveni divi miljoni suņu un kaķu. Dzīvnieku aizstāvji skaidro, ka, tiklīdz kaķa vai suņa kažokāda ir trimēta, apgriezta vai nokrāsota, tā ir praktiski neatšķirama no ūdeles vai lapsas kažokādas.

Tāpat šīs kažokādas tiek tirgotas kā aitas, vilka, šakāļa, bebra, jenota, truša, savvaļas kaķu, eksotisku dzīvnieku un pat kā mākslīgās kažokādas. Viltojumu var atklāt tikai DNS analīzes. Vislielākā suņu un kaķu kažokādu eksportētājvalsts ir Ķīna. Kopš ASV aizliedza kaķu un suņu ādu eksportu, lielākais noiets ir Eiropā.

Nav cienīgu dzīves apstākļu

Viens no galvenajiem dzīvnieku draugu satraukuma iemesliem ir jautājums par to, vai šādu kažokzvēru apstākļi fermās ir atbilstoši viņu dabiskajai uzvedībai un fiziskajām vajadzībām. Tā kā lielākā daļa dzīvnieku nav pieradinātu sugu, viņiem pārsvarā saglabājas savvaļas dzīvnieku īpašības. Kažokzvēriem tāpat kā citiem intensīvi audzētiem dzīvniekiem parasti tiek novērota monotona uzvedība, atkārtojas vienas un tās pašas kustības (nepārtraukta staigāšana būrī uz priekšu un atpakaļ). Ūdeles parasti košļā un sūkā savu kažoku, kož savā astē.

Dzīvnieku aizstāvji skaidro, ka pētījumi apliecina: lapsām būtu vajadzīgs skatu laukumiņš, bet ūdelēm vajadzētu nodrošināt iespēju kāpelēt un materiālus, ar ko spēlēties. Tomēr kažokzvēri audzētavās parasti tiek turēti nelielos dzelzs krātiņos, pārsvarā ar dzelzs grīdām un garās rindās. Lielās audzētavās tiek turēti tūkstošiem dzīvnieku, tāpēc inspektoru pārbaudes šādās audzētavās nav rūpīgas.

Dzīvnieku draugi uzsver, ka visiem dzīvniekiem būtu vajadzīgas guļvietu kastes, tomēr tās bieži vien ir nodrošinātas tikai mātītēm, kas tiek izmantotas dzīvnieku pavairošanai. Turklāt to sugu pārstāvji, kas savvaļā dzīvo baros, tiek turēti atsevišķos krātiņos un cieši blakus citiem dzīvniekiem. Dominējošo un pakļauto lapsu mātīšu turēšana blakus ir saistīta ar to, ka mātes ievaino un nogalina savus mazuļus.

Pamela protestē izģērbjoties

Pret dabisko kažokādu izmantošanu pasaulē notiek ne viena vien akcija. Tajās ir iesaistījušas arī vairākas slavenības. Viena no aktīvākajām dzīvnieku aizstāvēm ir bijusī seriāla "Pludmales patruļa" zvaigzne Pamela Andersone. Viņa ir aktīva PETA (organizācijas "Cilvēki par ētisku izturēšanos pret dzīvniekiem") aktīviste. Nesen viņa PETA apbalvošanas ceremonijā nekautrējās izģērbties un fotografēties gandrīz kaila, izmantojot iespēju pievērst sabiedrības uzmanību PETA aicinājumam neizmantot modes nolūkiem dabiskās kažokādas.

"Es noteikti labāk esmu kaila, nekā valkāju kažokādas, bet, iespējams, es arī labāk būtu kaila, nekā vispār valkātu jebkādus apģērbus, tāpēc es neesmu īstais cilvēks, kam to prasīt," Andersone pajokoja. Aktrise un modele asi kritizē Holivudas slavenības, kas nēsā dzīvnieku kažokādas vai ādas izstrādājumus, jo īpaši zvaigznes, kurām pieder pašām savas modes līnijas. Kā piemērus viņa īpaši izceļ Dženiferu Lopesu un Bejonsu Noulzu. "Viņas ir tik skaistas sievietes. Viņas ir gudras un lielisks piemērs citiem, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai viņas piedomātu pie tā, ko ģērbj. Īpaši tāpēc, ka viņas ir modes elki, tāpēc man ir patiešām skumji redzēt, ka viņas to nēsā, jo tāpēc jaunās meitenes nedomā par nežēlību, kas notikusi apģērbu līnijas radīšanai," sacīja Andersone.

Savukārt Bejonsa Noulza nesen kļuva par dzīvnieku aizsardzības organizācijas uzbrukuma mērķi, kad organizācijas biedri izlikās par Noulzas faniem, kas laimējuši iespēju ar dziedātāju kopā pavakariņot, bet tad sāka uzdot jautājumus par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Savukārt dziedātāja Pinka atbalsta organizāciju PETA, kas aicina Lielbritānijas karalieni aizstāt Bekingemas pils sardzes lāčādas cepures ar mākslīgās ādas cepurēm. "Esmu dzirdējusi, jūs esat mūsdienīga karaliene — es pat esmu ielūkojusies jūsu interneta lapā. Tāpēc, ja vēl neesat to izdarījusi, lūdzu, apmeklējiet interneta lapu "PETA.org.uk", kur jūs pati varat redzēt briesmīgo videomateriālu par to, kas notiek ar šiem lāčiem Kanādā," Lielbritānijas karalienei raksta dziedātāja. "Lielbritānijas kā dzīvnieku mīļotāju nācijas reputāciju grauj šie naudas kārie mednieki. Es zinu, ka jūsu armijas bundzinieku leoparda ādas apmetņi ir sintētiski un Karaliskās jātnieku artilērijas pulkam ir lieliskas mākslīgās bebrādas cepures. Vai nebūtu pienācis laiks jūsu pieciem kājniekiem pievienoties citiem, aizstājot īsto kažokādu?" vaicā Pinka. PETA norāda, ka vienas šādas cepures izgatavošanai nepieciešama viena Kanādas melnā lāča āda.

Matu rotas un mantiņas no mājdzīvnieku kažokiem

Arī Latvijas dzīvnieku draugu aktīvisti ir iesaistījušies cīņā pret kažokādu nēsātājiem. Jau pagājušajā gadā tika rīkota akcija "Negribu valkāt savu draugu" pret suņu un kaķu kažokādu izmantošanu apģērba ražošanā. "Šogad mēs nolēmām iekļauties šajā starptautiskajā akcijā. Latvijai ir pienācis laiks padomāt. Neesam agresīvi un lūdzam padomāt," skaidro apvienības "Dzīvnieku draugu fonds" valdes locekle Solvita Vība. "Tas, ka Latvijā var nopirkt suņu un kaķu kažokādu izstrādājumus, ir realitāte. Mums nav marķējuma tām precēm, kas tiek ievestas, vai arī marķējums patiesībai neatbilst. Man ir piedāvāts Latvijā nopirkt kaķa kažoku. Tirgū tepiķīšus no suņu ādām var nopirkt vēl tagad. Visi šie te suņu un kaķu aksesuāri, kā arī spēļmantiņas ir no mūsu mazo brāļu ādām." No suņu un kaķu ādām tiek šūti apģērbi, paklāji, cimdi, apavi, cepures, somas, matu rotājumi, rotaļlietas, automašīnu sēdekļu pārklāji, sporta inventārs, medicīnas preces, mūzikas instrumenti.

Dzīvnieku draugu fondam pievienojušās arī divas jaunās modes mākslinieces. Viena no viņām Anastasija Golubeva skaidro, ka viņa netic, ka Latvijā būtu nepieciešams no sala pasargāties ar dabīgajām kažokādām. Vienmēr pastāv cita apģērba alternatīva. Var izvēlēties vilnu, dūnas. "Mēs gribam mudināt cilvēkus aizdomāties, lai viņi neiegādātos desmito kažokādu, ja mājā skapī jau deviņas stāv," skaidro Anastasija.

"Dzīvnieku draugu fonds" sev izvēlējies simbolu — lapsu Žaneti — un saukli "Sasodīts! Nēsājiet paši savas ādas!". Ir izveidota "Kaste — kažokādu kapene". Zvanot uz "Dzīvnieku draugu" telefonu 7500491, tie, kas nolēmuši atteikties no kažokādām, var tās ziedot šai kažokādu kapenei. Dzīvnieku draugi būtu tikai priecīgi, ja šīs "kapenes" būtu jātukšo bieži, un aicina padomāt, vai nākotnē iegādāties ko jaunu.

**

,b>ĪSI & KODOLĪGI

Vai atbalstāt dabīgu kažokādu apģērbu valkāšanu?

Maija Silova, raidījuma "Defilē" veidotāja:

— Man kažoki patīk, bet tas ir mans pagaidu viedoklis. Varbūt kādreiz es to mainīšu. Kažokus šuj no speciāli šīm vajadzībām audzētu dzīvnieciņu ādām. Tas izklausās traģiski un dramatiski, bet, ja mēs skatāmies no civilizācijas pirmsākumiem, tad cilvēki no sala slēpās ar kažokādām. Tagad ir citi materiāli, bet ir valstis, kurās citu alternatīvu nav. Apzinos, ka varbūt kādreiz, kad mākslīgās kažokādas būs tikpat kvalitatīvas un skaistas kā dabīgās, es mainīšu savu viedokli un sākšu aizdomāties par procesu, kā tas viss noris. Dzīvnieku aizstāvji, protams, vēršas pret kažokādu un ādu nēsāšanu, bet viņi neaizdomājas par tiem dzīvniekiem, kas skaitās mūsu mājdzīvnieki, piemēram, suņi un kaķi. Esmu kategoriski pret to, ka no mājdzīvnieku ādām šuj kažokus, jo uzskatu, ka mājdzīvnieks ir kā mūsu ģimenes loceklis. Gribētu, lai dzīvnieku aizstāvji nevis kristu virsū cilvēkiem, kuri valkā kažokādas un sagriež tās publiski, bet lai aizdomātos, vai viņi tiešām aizsargā dzīvniekus un vai viņi labi izturas pret savu mājdzīvnieku, vai pabaro klaiņojošos dzīvniekus, kas ir pienākuši pie viņu privātmājas un grib ēst.

Miks Ozoliņš, "MTV Latvija" seja:

— Ja tā godīgi, es neiebilstu, ja cilvēki nēsā arī dabīgās kažokādas, taču tagad ir arī lieliskas "falšās" lietas, un, ja slaveni cilvēki, tādi kā Pamela Andersone un citi, spiedīs uz to, lai tiktu nēsātas mākslīgās kažokādas, sabiedrībā veidosies uzskats, ka tas nav slikti. Man pašam ir bijušas lieliskas un pūkainas lietiņas no mākslīgās kažokādas.

Chilly, dziedātāja:

— Patiesībā ir tā, ka man ir nācies nēsāt kažoku, jo ziemā ir ļoti auksts. Manuprāt, tas ir ļoti grūts jautājums. Sirds man saka vienu, bet prāts — otru. Sirds saka, ka tas ir nežēlīgi, ka dzīvniekus šādā veidā izmanto, bet prāts man saka — tāda nu ir tā iekārta pasaulē. Protams, jakas un mēteļi pasargā no aukstuma tikpat labi kā kažoki. Turklāt man ne visai patīk kažoku piedāvātie modeļi. Taču, ja tā godīgi: ja kāds kažoks man patiktu, tad es nopirktu.

**

fakts

Vienam kažokādas mētelim nepieciešams vidēji 15 bebru, 10 lūšu, 15 lapsu, 10 jenotsuņu, 25 ūdeļu, 60 vāveru, 200 šinšillu, 40 kaķu, 20 suņu jeb 40 kucēnu, 240 nercu vai 40 trušu ādu.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu