Banānu mizas un olu čaumalas. 13 gudrības, kā izaudzēt izcilus tomātus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: naureen-s, CC BY-NC-ND 2.0

Tomātu audzēšanai ir dažādas gudrības un ieteikumi – sākot no šķirnes un augšanas apstākļu izvēles, beidzot ar raugu un citām pārtikas un nepārtikas vielām.

 

Sēt pareizā dienā

Ar to Jolanta Sēnele domā Mēness fāzi. Uz tomātiem attiecas augļu dienas, kad Mēness ir Uguns zvaigznājos – Auna, Lauvas vai Strēlnieka. Labākais laiks sēšanai ir tad, kad Mēness tikko iegājis zīmē, labvēlīgāks ir pilns Mēness, stādīšanai labvēlīgāks ir jauns Mēness. Labāk stādīt stundu pirms vai stundu pēc Mēness uzlēkšanas (to var noskaidrot kalendārā).

 

Kopā ar baziliku

Nav lieliskāka kompanjona tomātiem par baziliku. Baziliks atbaida kaitēkļus, stiprina pret slimībām, veicina augšanu un uzlabo garšu. Arī bazilikam patīk augt kopā ar tomātiem. Ieteicams viens bazilika stāds uz 3-5 tomātu stādiem.

 

Kopā ar kliņģerītēm

Ja tomātu siltumnīcā ir baltmušiņa, vēlams sasēt kliņģerītes. Kliņģerītes nepatīk arī sliktajām nematodēm – lai būtu rezultātu, tās jāsēj vairākus gadus.

 

Patentkālijs

Holandieši to atzinuši par ceturto iedarbīgāko veidu. Patentkālijs satur magniju un sēru, abi kopā stiprina augu izturību, tā turoties pretī dažādām kaitēm un kaitēkļiem, kā arī augļi ir garšīgāki. Šo mēslojumu pievieno stādot – vienu tējkaroti uz stādu.

 

Salmu ķīpās

Siltumnīcā nevar nodrošināt augu seku, tomāti vairākus gadus aug vienā un tajā pašā vietā. Tāpēc iesaka tomātus stādīt nevis tieši augsnē, bet salmu ķīpās. Vislabākie ir auzu salmi. Ķīpas sagriež, veido iedobi, tajā liek kompostu, iestāda stādu un ķīpas saliek siltumnīcā. Vienā ķīpā var iestādīt 2 – 3 stādus. Kad tomāti noražojuši, salmu ķīpas liek kompostā.

 

Ar zāļu tējām

Eksperimenti liecina, ka tomātiem ļoti patīk nātru tēja, kas palielina C vitamīna un cukura daudzumu augļos. Pēc izstādīšanas stādus trīs reizes lapu dienu vakaros (pēc Mēness kalendāra) apsmidzina ar nātru tēju, ziedu dienās ar kumelīšu un pieneņu tēju, arī kosu tēja patīk tomātiem.

 

Rūgtais sāls (magnija sulfāts)

Magnijs un sērs rūgtajā sālī nodrošina, ka tomāts ir izturīgs, un augļi garšo labāk. Stādot stādīšanas bedrē ieber vienu nostrīķētu tējkaroti sāls.

 

Ar vara stiepli

Varš aizsargā tomātus no augļu brūnās puves un tomātu stumbru puves. Rīkojas šādi: kad tomāta stumbrs ir 1,5 cm resns, mazu gabaliņu tīra vara stieples (bez plastmasas) apliek ap augu.

 

Ar tauksakni

No tām gatavo vircu – sakapātas tauksaknes lapas liek toverī, pārlej ar aukstu ūdeni un aptuveni četras nedēļas raudzē. Lieto atšķaidīti 1:20. Tauksakņu virca ļoti smird, tāpēc var lietot arī tēju vai ar to lapām mulčēt siltumnīcu (šī mulča gan garšo gliemežiem), lapas var likt arī stādīšanas bedrē.

 

Kafijas biezumi

Tie satur magniju, fosforu, kāliju un varu, turklāt tie patīk sliekām, bet nepatīk gliemjiem. Kafijas biezumus liek ap tomātu stādiem.

 

Olu čaumalu pulveris

Kalcija trūkums ir viens no tomātu puvju iemesliem. No olu čaumalām kalcijs izdalās lēni un pakāpeniski, tāpēc tās ir ieteicams kaisīt siltumnīcā. Olu čaumalas izmazgā, izžāvē, samaļ pulverī un lieto vienu olas čaumalu uz tomātu.

 

Banānu mizas

Tās satur kāliju, kalciju un fosforu – lielāko daļu no tomātiem nepieciešamajām vielām. Banānu mizas jāliek stādīšanas bedrē – vienu vai divas mizas uz katru augu, apber ar augsni un stāda tomātu virsū.

 

Pret brūno puvi

Pret šo kaiti tomātus jāsmidzina ar sīpolu mizu nostādinājumu: 20 g sausas sīpolu mizas aplej ar litru ūdens, ļauj ievilkties nedēļu. Var izmantot arī sīpolu lakstus – 100g uz litru ūdens un ļauj nostāvēties 4 – 7 dienas. Palīdz arī samtenes: 100 – 200g samteņu ar visām saknēm, lapām, kātiem, ziediem sakapā un aplej ar litru verdoša ūdens, nostādina 24 stundas, atšķaida ar litru auksta ūdens un smidzina augus. Lai būtu efekts, jālieto uzreiz, līdzko mana pirmās slimības pazīmes.

Vairāk lasi žurnāla «Dārza Pasaule» aprīļa numurā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu