Deputātu prātus nodarbina dzimumu maiņas jautājumi (80)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzimumu maiņa un tas, kurš un kā Latvijā turpmāk noteiks to, vai persona mainījusi dzimumu, izrādījās pietiekami interesants jautājums, lai par to izvērstu krāšņas un plašas debates.

Jautājums par dzimumu maiņas reģistrāciju kļuva aktuāls pagājušā gada sākumā. Pirmo reizi tiesā izskatot lietu par atteikumu izsniegt jaunu dzimšanas apliecību personai, kura bija veikusi dzimuma maiņas operāciju, tika konstatēts, ka šajā jautājumā ir lieli robi likumdošanā. Tad nu tapa izmaiņas likumā, paredzot noteikt, ka personas dzimuma maiņas fakta konstatācijai ārstniecības iestādei jāveido ārstu komisija. Pamatojoties uz tās atzinumu, persona varētu juridiski noformēt savu dzimuma maiņu, proti, veikt izmaiņas dzimšanas reģistrā. Pilnīgi negaidīti šodien šie priekšlikumi izraisīja asu viedokļu sadursmi Saeimā.

Dzintars Ābiķis, ārpusfrakciju deputāts: "Šāds likums ir nepieciešams tiešām, lai neiznāktu šmuce mūsu sportistiem piedaloties starptautiskās sacensībās, jo šobrīd lielajā sportā starptautiskajās sacensībās - Olimpiādēs, pasaules meistarsacīkstēs un visās citās liela mēroga sacensībās ir ļoti, ļoti rūpīga dzimumu kontrole, kura ir ļoti stingri reglamentēta."

Citi norāda - tas, ka dzimumu maiņas konstatēšanai un reģistrēšanai pietiktu ar piecu ārstu slēdzienu, ir pārāk liberāla pieeja.

Inese Šlesere, Saeimas deputāte, LPP/LC:" Jautājums nav, kas apmaksās hormonu terapiju vai kas apmaksās dzimumu maiņas operāciju. Jautājums ir par to, kā mēs noteiksim, vai šī persona ir sieviete vai šī persona ir vīrietis, kas to konstatēs un kritērijus, un tas ir konceptuāls lēmums. Šobrīd konceptuāli mēs piekrītam, ka šo faktu konstatē 5 ārsti. Un par to ir šis stāsts, ka nevienā pasaules valstī ārsti šo nekonstatē. Pat visliberālākajās valstīs, Nīderlandē, to konstatē tiesa."

Aicinot likumprojektu neatbalstīt, savs sakāmais bija arī narkologam Jānim Strazdiņam. Vīrietis no sievietes atšķiroties ne tikai ar hormoniem, bet arī ar ārieni - vīrietim esot ne vien cita muskulatūra, kaulu sistēma un spēks, bet pat ūdens ķermenī esot par 10% vairāk nekā sievietes organismā.

Jānis Strazdiņš, Saeimas deputāts ZZS: "Un tās lietas, ko devusi daba, ne ar kādu hormonterapiju, ne ar kādām ķirurģiskām iejaukšanām, piedodiet, nevar izmainīt. Lai cik ģeniāls būtu ķirurgs, piemēram, Ģīļa kungs būtu ļoti piemērots tādām operācijām ar savām dotībām, jā, bet šos dabas dotos elementus ķirurģiski nevar iznīcināt, tad visa muskulatūras sistēma būs jāpārstrādā ķirurgam."

Diskusiju gaitā tautas kalpu prāts sāka nesties pat uz ironiju. Piemēram, deputāte Anna Seile pauda izbrīnu, kāpēc vēl nav priekšlikuma, ka dzimuma noteikšanas komisijā jābūt pārstāvim no katras politiskās partijas.

Anna Seile, PS frakcijas vadītāja: "Bet varbūt tikai no koalīcijas partijām - arī tāds varētu būt. Un tāpēc es iesaku balsojumā pilnīgi brīvu balsojumu, lai mēs saprastu, kas ir kas."

Gari izrunājušies un nosprieduši, ka valdības iesniegtais likumprojekts nav gana labs, Saeimas vairākums to noraidīja. Līdz ar to arī turpmāk likumi Latvijā ļaus mainīt dzimumu un attiecīgi papildināt dzimšanas reģistru, taču nebūs normu, kas noteiktu kritērijus, pēc kādiem vadīties, lai šo dzimuma maiņu konstatētu.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu