Top6 dikti pārsteidzoši fakti par Elizabeti II

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nebeidzamas TV pārraides, laikrakstu un žurnālu raksti un miljoniem fotogrāfiju, kas iemūžinājušas Lielbritānijas karalienes Elizabetes II dzīves ritumu. Varētu likties, ka pēdējo 90 gadu laikā par viņu esam uzzinājuši visu. Taču nē! Izrādās, ir vēl daži ļoti pārsteidzoši un maz zināmi fakti par viņu un viņas statusu. Par godu Elizabetes II 90. dzimšanas dienai, kas būs rīt, lūk, Top6 no šiem faktiem.

 
Foto: AFP/LETA

Brīvi ceļo bez pases

Lielbritānijas karaliene, lai ceļotu un dotos ārvalstu braucienos, var iztikt bez pases.

Izņemot dažas vietas pasaulē ar īpaši stingriem imigrācijas likumiem, karaliene var brīvi pārvietoties pāri robežām, kā vien viņai ienāk prātā. Kā nekā visas Lielbritānijas pilsoņu pases ir izdotas viņas vārdā.

 

Savulaik strādājusi par mehāniķi

1945. gadā princese Elizabete pievienojās armijai un tur strādāja par mehāniķi.

Kad kādu reizi viņas vecāki, karalis un karaliene, ieradās meitu apciemot armijas bāzē, viņi viņu atrada pamatīgi nosmulējušos, labojam kāda smagā auto dzinēju.

Briti mēdz teikt, ka viņa ir no retajiem karaliskās ģimenes locekļiem, kas varētu nomainīt savam auto riepu vai kādu savu laiku nokalpojušu aizdedzes sveci.

 

Karalienei pieder visi Lielbritānijas gulbji un «karaliskās zivju sugas»

Tas, ka karalienei tehniski pieder visi neapgredzenotie gulbji Lielbritānijas teritorijā, iespējams, ir zināms fakts. Tomēr viņai, izrādās, teorētiski Lielbritānijā ir tiesības uz virkni zivju un jūras zīdītāju sugu.

Un tas viss savulaik karaļa Edvarda II izdota likuma dēļ, kas atļauj monarha īpašumā atrasties tādām «karaliskajām zivju sugām» kā, piemēram, vaļi, delfīni, cūkdelfīni un stores.

Dažādu karalisko vizīšu laikā karaliene kļuvusi par saimnieci daudziem eksotiskiem dzīvniekiem, kas viņai uzdāvināti. Piemēram, 1968. gadā vizītes laikā Brazīlijā viņai uzdāvināti divi sliņķi. Savukārt dāvanā no Kanādas viņa saņēmusi vairākus jaguārus un melnos bebrus. Šie eksotiskie dzīvnieki pēc tam ziedoti Londonas zooloģiskajam dārzam.

 

Savu pirmo e-pastu nosūtīja jau 1976.gadā

Neskatoties uz to, ka karalienei šodien aprit 90 gadi, viņa pamatīgi apsteigusi daudzus pasaules iedzīvotājus, pirmo e-pastu nosūtot jau 1976. gadā.

E-pasta saturs netiek atklāts, taču viņas majestāte to nosūtījusi no kādas armijas bāzes.

 

Lai brauktu, viņai nevajag vadītāja apliecību

Līdzīgi kā pases gadījumā, avoti Bekingemas pilī vēsta, ka karalienei nav nepieciešama arī vadītāja apliecība. Arī šo dokumentu Lielbritānijā izsniedz karalienes vārdā.

Karaliene tomēr ir gana laba braucēja - medijos dažkārt parādījušās bildes, kurās viņa redzama pie auto stūres.

 

Viņa bijusi krustmāte 30 bērniem

Elizabetei II ir astoņi mazbērni un tagad pieci mazmazbērni, tomēr tiek lēsts, ka ar to viņas pienākumi nebeidzas. Viņai vēl esot arī 30 krustbērni. Viņas krustbērnu vidū, piemēram, ir bijusī modele Edvina Brudenela un princeses Diānas brālis Ērls Čārlzs Spensers.

Pilns karalienes Elizabetes II krustbērnu saraksts atrodams šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu