Ētikas komisijas deputātu vairākums nesaskata Seržanta izteikumos pārkāpumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums nesaskata Kārļa Seržanta (ZZS) izteikumos ētikas kodeksa pārkāpumus, informēja komisijā.

Par to, ka Seržants ar saviem izteikumiem pārkāpis deputāta ētikas normas, nobalsoja trīs deputāti, pret bija trīs, bet četri atturējās.

Seržanta rīcība tika izvērtēta pēc Ētikas kodeksa 7.panta, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Seržants trešdien deputātiem norādīja, ka nepiekrīt apgalvojumam par to, ka viņa izteikumi bijuši rasistiski vai antisemītiski. «Es neizteicos naidīgi pret ebrejiem, es izteicos par konkrētiem cilvēkiem, kurus es vērtēju pēc viņu paveiktā un viņu lojalitātes valstij,» teica deputāts, atzīstot, ka neav rīkoties pareizi, asociējot šos cilvēkus ar viņu tautību.

Mārtiņš Bondars (LRA), kurš bija lūdzis izvērtēt Seržanta rīcību, trešdien uzsvēra, ka šādi izteikumi diezin vai ir savienojami ar Seržanta darbošanos vienā no Nacionālās drošības komisijas vadošajiem amatiem. Tāpat viņš norādīja, ka nevajadzētu dalīt cilvēkus pēc tautības, reliģijas, dzimuma un citiem rādītājiem. Oponēja Raivis Dzintars (NA) norādot, ka Seržanta gadījumā nevar saprast, ka konkrētajā gadījumā viņš vērsies tieši pret tautību.

Inga Bite (LRA) piebilda, ka nav pievērsta pietiekami liela uzmanība tam, kā šie izteikumi izskatīsies starptautiski, jo, spriežot pēc publikācijām ar Izraēlu saistītos medijos, var redzēt, ka šo cilvēku grupa ir jutusies aizskarta.

Seržants pauda, ka viņš par saviem izteikumiem jau ir atvainojies gan publiski, gan arī privātās sarunās. Seržants sacīja, ka viņš gatavs vēlreiz atvainoties. «Bet tas nemainīs attieksmi pret viņiem kā pret Latvijai nelojāliem cilvēkiem, to neasociējot ar viņu tautību,» izteicās deputāts.

Saeimas ētikas komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs («Saskaņa») teica, ka vērsīsies pie ekspertiem, lai viņi izvērtē gan Seržanta izteikumus.

Seržantam tiek pārmesti izteikumi Latvijas Radio ēterā sakot, ka «prokrievisku un proputinisku propagandu Latvijā pauž arī personas, kurām ir gudra etniskā piederība». Pēc jautājuma Seržants precizēja, ka runā par ebrejiem, kuri ir izglītoti un pārzina likumdošanu, lai izvairītos no likumpārkāpumiem. Tāpat Seržants konkretizēja, minot Ilarionu Girsu, Aleksandru Gapoņenko, Tatjanu Ždanoku un Josifu Korenu.

Seržants iepriekš žurnālistiem norādīja, ka nekad nav bijis antisemītiski noskaņots, un viņa vēstījums bijis domāts kā uzslava par inteliģenci. Seržants arī sacīja, ka turpmāk ņems vērā to, ka sabiedrībā ir cilvēki, kas pat uzslavas var saskatīt kā apvainojumu un turpmāk izteiksies diplomātiskāk. Tāpat Seržants vairākas reizes publiski atvainojies par notikušo.

Bondars bija vērsies arī Saeimas Nacionālajā drošības komisijā (NDK), aicinot izteikt neuzticību Seržantam kā komisijas priekšsēdētājas biedram. NDK Seržants amatu saglabāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu